Výborná večeře lze vykouzlit i z pár brambor a rajčat. Tento recept zvládne opravdu každý
Na dobrou a vydatnou večeři nepotřebujete plnou spíž ani titul MasterChefa. Pokud vám zbyly jenom brambory, rajčata a trocha koření, máte zpola vyhráno. Pokud k tomu navíc disponujete i pekáčkem a troubou, dobrota už je téměř na světě. Udělejte si pár minut času a připravte si tuto voňavou, chutnou a vlastně i zdravou večeři. (P. S.: Do pekáčku můžete přidat prakticky cokoliv, záleží jen na vašich možnostech a fantazii.)
Ingredience:
Základní suroviny:
- kilo brambor,
- půl kila rajčat nebo rajčatové omáčky,
- zelené bylinky dle chuti a možností,
- římský kmín,
- sůl,
- mletý černý pepř,
- tři lžíce olivového oleje nebo jiného tuku.
Volitelné suroviny:
- cuketa,
- klobása,
- paprika,
- cibule,
- strouhaný sýr,
- mozzarella… zkrátka cokoli najdete.
Návod na přípravu:
V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem a římským kmínem, případně jinými druhy koření, které máte rádi anebo které zkrátka máte. Promíchejte a přelijte kořeněným olejem brambory v pekáči. Pokud chcete, můžete naředit trochou vody.
Nyní záleží na tom, zda pracujete s rajčaty, anebo máte hotovou rajčatovou omáčku. Jestliže chcete použít rajčata, máte dvě možnosti. Buďto je vhodíte do hrnce, posolíte a rozvaříte, anebo je použijete v celku a vyskládáte je do pekáčku střídavě s rajčaty.
Podle toho, kterou variantu si zvolíte (tedy domácí či hotovou omáčku, anebo celá rajčata), pokrájejte brambory buďto na úplně tenké, téměř průhledné plátky, které vhodíte do pekáčku a přelijete je rajčatovou omáčkou, anebo na trochu silnější, které vyskládáte střídavě s kolečky rajčat (v tomto případě se velmi nabízí kombinace s plátky sýru mozzarella).
Zaklopte pekáček víkem nebo hliníkovou fólií a vložte ji do trouby vyhřáté na 230 °C a pečte brambory zhruba hodinu. Zkontrolujte, zda jsou brambory měkké, a případně dopečte anebo vytáhněte a nechte lehce zchladnout. Pokud vám zbyl doma sýr, nastrouhejte ho a deset minut před dopečením jím posypejte povrch brambor a odkryté nechte ještě dopéct dozlatova.