potato-casserole-2848605_1920

Výborná večeře lze vykouzlit i z pár brambor a rajčat. Tento recept zvládne opravdu každý

Na dobrou a vydatnou večeři nepotřebujete plnou spíž ani titul MasterChefa. Pokud vám zbyly jenom brambory, rajčata a trocha koření, máte zpola vyhráno. Pokud k tomu navíc disponujete i pekáčkem a troubou, dobrota už je téměř na světě. Udělejte si pár minut času a připravte si tuto voňavou, chutnou a vlastně i zdravou večeři. (P. S.: Do pekáčku můžete přidat prakticky cokoliv, záleží jen na vašich možnostech a fantazii.)

Ingredience:

Základní suroviny:

  • kilo brambor,
  • půl kila rajčat nebo rajčatové omáčky,
  • zelené bylinky dle chuti a možností,
  • římský kmín,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • tři lžíce olivového oleje nebo jiného tuku.

Volitelné suroviny:

  • cuketa,
  • klobása,
  • paprika,
  • cibule,
  • strouhaný sýr,
  • mozzarella… zkrátka cokoli najdete.

Návod na přípravu:

V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem a římským kmínem, případně jinými druhy koření, které máte rádi anebo které zkrátka máte. Promíchejte a přelijte kořeněným olejem brambory v pekáči. Pokud chcete, můžete naředit trochou vody.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nyní záleží na tom, zda pracujete s rajčaty, anebo máte hotovou rajčatovou omáčku. Jestliže chcete použít rajčata, máte dvě možnosti. Buďto je vhodíte do hrnce, posolíte a rozvaříte, anebo je použijete v celku a vyskládáte je do pekáčku střídavě s rajčaty.

Podle toho, kterou variantu si zvolíte (tedy domácí či hotovou omáčku, anebo celá rajčata), pokrájejte brambory buďto na úplně tenké, téměř průhledné plátky, které vhodíte do pekáčku a přelijete je rajčatovou omáčkou, anebo na trochu silnější, které vyskládáte střídavě s kolečky rajčat (v tomto případě se velmi nabízí kombinace s plátky sýru mozzarella).

Zaklopte pekáček víkem nebo hliníkovou fólií a vložte ji do trouby vyhřáté na 230 °C a pečte brambory zhruba hodinu. Zkontrolujte, zda jsou brambory měkké, a případně dopečte anebo vytáhněte a nechte lehce zchladnout. Pokud vám zbyl doma sýr, nastrouhejte ho a deset minut před dopečením jím posypejte povrch brambor a odkryté nechte ještě dopéct dozlatova.