Vybrat opravdu kvalitní sýr je někdy oříšek. Dát přednost tomu nejlepšímu se ale vždy vyplatí

Máte rádi sýr? Pak si jistě potrpíte i na jeho kvalitu. Poznat a koupit opravdu dobrý a vyzrálý sýr je trochu věda, rozhodně ale stojí za to držet se několika tipů, které vám nakupování usnadní. Pak si budete jistí, že si domů přinesete nejen chutnější, ale i zdravější pochutinu, která vám v lednici déle vydrží.

Nakupujte menší množství

Především odolejte různým slevovým lákadlům a nenakupujte sýr do zásoby. Vždy vezměte jen menší množství, které jste schopní během několika málo dnů zkonzumovat. Na pulty obchodů se totiž dostávají jen dobře zralé sýry, které nemají příliš dlouhou trvanlivost. Výjimkou jsou pouze italské sýry parmazánového typu. Ty můžete skladovat v lednici klidně i několik týdnů bez újmy.

Čtěte také:  Výživné masky vrátí vlasům sílu a krásu. Ty nejúčinnější si snadno vyrobíte z přírodních surovin
Zdroj obrázku: Pixabay

Sýry dejte do lednice po nákupu co nejdříve, rozhodně je nenechávejte v tašce déle, než je nezbytně nutné. Tvrdé sýry se totiž při pokojové teplotě začnou „potit“, zatímco plísňové sýry se roztaví do nevzhledné hmoty. Nikdy se nesnažte sýr zamrazit, i když ho máte víc, protože po zamrazení rychle ztrácí svou chuť i aroma.

Odtučněné sýry nejsou příliš zdravé

Snažte se nekupovat odtučněné sýry. Sice se to může zdát jako výhodná alternativa pro vaši štíhlou linii, vaše zdraví už ale tak nadšené nebude. Odtučněné sýry obsahují daleko méně vápníku a vitamínu D než klasické. Také si raději kupujte celý kus sýru v celku než plátkový a ukrojte si z něj vždy podle svého. Plátkové sýry se totiž kazí rychleji.

Čtěte také:  Sušení prádla uvnitř doma lze urychlit. Odborník radí, jak na to
Zdroj obrázku: Pixabay

Šetřit na sýrech se příliš nevyplácí. Ty nejlevnější sýry nejsou vyráběné z mléka, ale z rostlinných tuků. To s sebou kromě horší kvality nese také nevýraznou chuť a nepříznivý dopad na zdraví. Co se týče skladování, sýr před uložením do lednice položte na talířek a přidejte k němu kostku cukru nebo špetku soli. Můžete ho mírně posolit i na povrchu. Tak zajistíte, že se jeho životnost o něco prodlouží a nebude se tak rychle kazit.

Zdroj: https://www.thrillist.com/eat/nation/how-to-eat-store-cheese-tips