Vyplatí se překousnout neoblíbené proso, svými účinky nahradí superpotraviny a stojí pakatel
Proso je známou pochutinou nebo přílohou už od historie, a tak je zřejmé, že bude mít také své pozitivní účinky nebo správné živiny pro naše tělo. Jak ale proso připravovat a jaké vitamíny v něm najdeme? Podívejte se blíže na tuto méně známou surovinu.
Proto je více známé v dnešní době pod jménem jáhly. I když se na první pohled může zdát, že se jedná o obilovinu, nenechte se zmást. Jedná se o druh traviny, u které se sbírají její semínka — jáhly neboli proso.
Tato tráva je bohatá na zdravé živiny
Proso je bohaté na mnoho vitamínů i minerálů, které by si měl každý člověk do svého těla vpravovat při běžném jídelníčku. Dbát na své zdraví je totiž ta nejvíce důležitá věc pro náš život. Mezi ty nejlepší vitamíny, které můžeme v bohatém množství dostat z jáhel, patří:
- vitamin B
- vitamin B1
- vitamin B2
- vitamin B6
Dalším skvělým účinkem prosa je jeho přirozené doplnění železa do lidského těla. Málokterá potravina v sobě totiž má takové množství zdravých živin jako například jáhly. Jakým způsobem ale upravit semínka z trávy tak, aby byla příloha zároveň chutná a zdraví prospěšná?
Proso připravíte ke konzumaci naprosto jednoduchým způsobem. Stačí odebrat hrst nebo dvě z uskladněného prosa a zalít horkou vodou. Stačí jen malé povaření k tomu, aby proso změklo a stala se z něj příloha vhodná ke kdejakému pokrmu. Výsledný produkt je velmi podobný například kuskusu.
Dávejte si pozor na hořkou chuť jáhel
Jáhly mohou mít po uvaření lehce nahořklou chuť, která může zničit celkový dojem z pokrmu. Abyste se hořké chuti vyhnuli, můžete proso nejdříve opražit na suché pánvi a až poté zalít vroucí vodou. Tento pokrm vám bude chutnat už jen díky vědomí, že se jedná o zdravou a chutnou potravinu, která vám dodá dostatek živin.
Proso do svého jídelníčku zařazují všichni, kterým záleží na zdravém životním stylu. Proto tyto semínka trávy najdete například v jídelním plánu u sportovců nebo celebrit.