
Vyřadit tuky z jídelníčku je obrovská chyba. Klíčem je najít ty správné
Tuky jsou spolu se sacharidy a bílkovinami jedním ze tří pilířů vyvážené stravy. Lidé si mnohdy myslí, že snižování nebo eliminace tuků jsou způsob zdravé výživy. Ve skutečnosti jsou tuky velmi potřebné a je třeba jen vědět, kde tuky hledat. Které druhy jsou zdravé?
Tuky
Tuk má nejvyšší energetickou hodnotu ze všech makroživin. Zatímco 1 gram bílkovin nebo sacharidů dá pouhé 4 kcal, stejné množství tuku až 9 kcal. Mnoho lidí, kteří začínají s redukčními dietami a nevyznají se ve stravě, chce omezit v první řadě příjem tuků. To se jim zdá jako nejlepší řešení, ale bohužel to má špatné následky na zdraví.
Není omezení jako omezení. Člověk by měl omezit živočišné tuky, jako jsou slanina, tučné maso, uzeniny, sádlo atp. Po vyřazení těchto tuků je třeba ale nezapomenout, že je nutné nahradit je zdravým zdrojem tuků. Pokud tuky jen vyřadíme a nenahradíme, bude to mít jen negativní následky.

Jakou funkci mají tuky?
Tuky jsou nositelem chuti a v těle vykonávají řadu důležitých funkcí. Kvalitní tuky hrají důležitou roli ve fungování buněčných membrán, podporují práci nervového a oběhového systému. Snižují hladinu cholesterolu a chrání vnitřní orgány. U lidí, kteří omezují spotřebu tuků, pokožka stárne mnohem rychleji. Oči a vlasy budou trpět a energie bude ubývat.
Jaké tuky si tedy vybrat? Obecně řečeno, tuky je třeba hledat v zelenině. Jsou zdrojem OEZ (esenciálních mastných kyselin), které jsou nejžádanějším typem tuku pro zdraví. Tuky jsou rozděleny na mono- a polynenasycené mastné kyseliny. Velkým zdrojem OEZ jsou mastné mořské ryby, zejména jsou-li dušené nebo pečené. Pro tělo jsou lehce stravitelné a nutričně cenné. Dalším důležitým zdrojem jsou ořechy. Všechny ořechy mají vysokou nutriční hodnotu a vysoký obsah kalorií. Ořechy je třeba konzumovat pravidelně a v malých dávkách. Ideálně jednu hrst každý den.
Zdroj: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good