Fried Chicken With French Fries Nuggets Meal

Vyřadit všechny tuky z jídelníčku je omyl. Ty zdravé jsou naopak nepostradatelné

Nejlepší je vyhnout se tukům zcela! Tento názor bývá častý, ale zcela mylný. Není důvod se vyhýbat zdravým tukům, které mohou být přínosem pro zdraví, je nutné jen dobře vybírat. Tuky jsou totiž pro lidský organismus nezbytné a tloustnutí nebo kardiovaskulární onemocnění nezpůsobuje jen jejich množství, ale především kvalita. Tuky jsou totiž transmitery nenasycených mastných kyselin, rozpouštějí přínosné vitamíny a napomáhají jejich vstřebávání. Jaké tedy vybírat s ohledem na jejich přínos?

Rozdíl mezi různými tuky

Sádlo, máslo, tučné vepřové maso, vysokotučné sýry, plnotučné mléko nebo smetana a margaríny jsou příklady tuků, kterým je vhodné se vyhnout a jejichž množství je radno v jídelníčku omezit nebo tyto potraviny pro vysoký obsah mastných nasycených kyselin zcela vyřadit. Naopak existují tuky s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin i cholesterolu, které lze při přípravě pokrmů používat, jedná se o řepkový nebo olivový olej. Podle odborníků by pak denní příjem zdravých tuků měl být asi 40 gramů, protože slouží jako zdroj energie pro chod organismu.

Zdroj obrázku: Freepik

Lisovaný za studena, nebo rafinovaný?

Dalším častým názorem je, že oleje lisované za studena jsou zdravější, zatímco rafinované by se neměly používat. Ani to není pravda, protože během rafinace se odstraňují z oleje nečistoty nebo mykotoxiny, rafinovaný olej je tak často zdravější a má delší životnost. Souvisí to především se znečištěním lokality, ze které pochází produkty pro jeho výrobu. Nelze proto říci, že lisovaný za studena je vždy zdravější než rafinovaný.

Použití tuků v kuchyni

Pro teplou kuchyni včetně smažení se doporučují rostlinné oleje, které mají nejméně škodlivých nasycených mastných kyselin, více zdravějších nenasycených i menší obsah cholesterolu. Pro smažení jsou pak vhodné oleje s vysokým kouřovým bodem, nejlepší volbou je tak řepkový olej. Naopak se nedoporučuje slunečnicový, olivový nebo často propagované oleje lisované za studena, které se hodí více do salátů, majonéz nebo dresinků.

Zdroj: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm