Vývar vydrží déle díky správnému ochlazení a vhodnému skladování
Domácí vývar je to nejlepší, čím můžete potěšit svou rodinu. Obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálů a živin, které jsou dobré pro lidské tělo. Proto se musíte naučit, jak ho správně skladovat. Díky tomu neztratí své živiny, aroma ani chuť. Potřebujete jen pár tipů k tomu, abyste si ho vždy vychutnali naplno.
Rychlé ochlazení vývaru
Po uvaření nechte vývar rychle vychladnout. Jednoduše ho nechte stát na pracovní desce v kuchyni při pokojové teplotě a potom ho vložte do lednice. Vývar byste měli dát do lednice ideálně do dvou hodin od chvíle, kdy jste ho uvařili. Tohle je první krok k úspěchu, když chcete uložit vývar na delší dobu.
Správná nádoba
Plastové nádoby nejsou pro skladování ideální. Mnohem lepší jsou skleněné nebo nerezové kontejnery, které můžete zavřít kvalitním víkem. Jestli máte doma jen plastové nádoby, musíte se ujistit, že je můžete uložit do lednice, mrazáku a mikrovlnné trouby.
Napište si datum
Na nádobu nebo na štítek napište datum, kdy jste vývar uvařili. Tohle bude velmi důležité hlavně v případě, že budete skladovat vývar v mrazáku po delší dobu a časem k němu přidáte další porci. Napište si, z čeho je vývar uvařený, pokud máte ve zvyku ho dělat z různých surovin (např. kuřecí, zeleninový, hovězí).
Mražený vývar
Nalijte vývar do vhodné nádoby a vložte ho do mrazáku. Rozdělte si ho do menších dávek, abyste ho mohli efektivně využít také při vaření omáček nebo jiných pokrmů. V mrazáku vám vydrží i několik měsíců a můžete ho vždy snadno použít při vaření téměř jakéhokoli jídla.
Správné rozmrazení
Při rozmrazování ale také musíte myslet na správný postup. Vždy ho vložte nejdříve do lednice nebo do studené vody. Tyto dvě metody jsou nejlepší. Nejen, že vám vývar povolí rychleji, ale také nebudete riskovat výskyt nebezpečných bakterií. Nikdy ho nenechávejte rozmrazovat o pokojové teplotě, protože jinak zničíte chuť a riskujete růst bakterií.
Zdroj: https://www.glad.com/food-protection/protection-pointers/how-to-freeze-and-store-soup/