
Vyzkoušejte jarní polévku se šťovíkem a kopřivou. Dodá vám spoustu energie a vitamínů
Jaro láká na procházky do přírody, která je plná zelených pokladů. Pokud máte při ruce košík či plátěnou tašku, nasbírejte si trochu čerstvých mladých kopřiv a lístků šťovíku, které doma můžete proměnit nejenom na léčivé čaje, ale i na báječnou polévku. Mimochodem, věděli jste, že kopřiva je jedna z nejléčivějších bylin, kterou v našich krajích můžete ve volné přírodě sebrat? Nenechte si tuto polévku ujít. Je skvělá!
Na jarní polévku se šťovíkem a kopřivou budete potřebovat:
- 150 g rýže,
- 1 mrkev,
- 1/8 hlávky bílého zelí,
- 1 petrželový kořen,
- 3 kuličky nového koření,
- 3 bobkové listy,
- 3 lístky sušené česnekové nati,
- 1 lžička sušeného kořene libečku,
- 200 g šťovíku,
- 2 hrsti mladé kopřivy,
- 1 lžíce přírodního bílého jogurtu,
- citronovou šťávu nebo špetku kyseliny citronové,
- sůl a mletý černý pepř,
- 2 litry zeleninového vývaru či vody.
Návod na přípravu:

Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na kousky požadované velikosti. Zelí pokrájejte ostrým nožem na proužky. Zeleninu vložte do hrnce, zalijte dvěma litry vody a dejte vařit. Do hrnce k zelenině přidejte také nové koření, bobkové listy, kořen libečku, sušený česnek, osolte a opepřete a přiveďte k varu.
Rýži propláchněte studenou vodou. Když voda v hrnci začne vřít, přidejte do ní také propláchnutou rýži a pokračujte ve vaření asi 15 minut, dokud rýže nezměkne.

Mezitím odřízněte kořeny šťovíku a spolu s kopřivou lístky velmi dobře umyjte. Pokrájejte bylinky na proužky a vhoďte do hrnce s polévkou. Vařte už jen dvě nebo tři minuty, abyste zelené nezbavili všech vitaminů. Odstavte z kamen, přidejte polévkovou lžíci bílého jogurtu a nakonec ještě dochuťte solí, mletým černým pepřem a citronovou šťávou.
Podávejte polévku čerstvou a pamatujte, že čím častěji ji budete ohřívat či vařit, tím méně vitaminů ze zelených bylinek vám v ní zbude.
Dobrou chuť.
Zdroj: https://thomassixt.de/en/recipe/herb-soup-spring-maundy-thursday-fried-egg/