Refrigerator 1619676 1920 (1)

Za nepříjemný zápach v lednici mohou zkažené potraviny, o kterých nejspíš ani nevíte

Za nepříjemný zápach, který se šíří po otevření vaší lednice, si můžete sami. Je to způsobeno nesprávným skladováním. Věděli jste například, že vejce byste neměli mít ani ve dveřích lednice, ani v papírovém obalu, ve kterém je kupujete? Nebo že alobal, ve kterém jsou zabaleny sýry a uzeniny, je příčinou jejich rychlého zkažení? A že saláty jsou největším zdrojem bakterií? Právě zkažené jídlo je to, co vydává nepříjemný zápach. Navíc může být také zdraví škodlivé.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zásady zdravé lednice

Lednice je místem, kde skladujete potraviny, a proto byste se o toto místo měli řádně starat. Denně kontrolujte jídlo, které máte v ledničce, a odstraňte všechno zatuchlé. To je důležité, protože plísně a jiné bakterie se mohou snadno přesouvat z jednoho produktu na druhý – a kontaminovat tak celou chladničku. 

Prostřední police ledničky

Toto místo je určené pro sýry, uzeniny a vařená jídla, například polévky. Potraviny by se neměly dotýkat zadní části lednice, protože to brání cirkulaci vzduchu. Pokud chcete ušetřit místo ve své lednici, vyjměte z ní věci, které se nemusí chladit – jedná se zejména o plechovky, dózy, ovoce a sladkosti.

Které potraviny se nejrychleji kazí?

Syrové maso, ryby a vejce jsou obrovským zdrojem bakterií. Díky nim se další produkty rychleji kazí. Vejce bychom měli vyjmout z papírových obalů (jsou zdrojem bakterií) a skladovat odděleně od ostatních potravin. Syrové maso neskladujte v blízkosti jiného masa nebo sýrů. Je vhodné, když jim vyčleníte samostatnou polici (pokud je to možné). Maso bychom neměli uchovávat v lednici déle než jeden den. Pro delší skladování maso zmrazte. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak skladovat saláty?

Saláty udržujte co nejdále od syrových ryb a masa, protože jsou ideálním prostředím pro růst bakterií. Nejlepší je skladovat saláty ve vzduchotěsných vakuových nádobách.

Ovoce a zelenina

Aby ovoce z otevřené plechovky zůstalo déle čerstvé, vložte jej do skleněné nádoby i s nálevem, který by mě pokrývat celé ovoce. Pro čerstvé ovoce a zeleninu mají ledničky obvykle vymezený prostor v zásuvkách úplně vespod. Vyjměte je ze sáčků a uspořádejte, aby bylo zajištěno dostatečné proudění vzduchu. Pokud jsou umístěny příliš těsně, může nedostatek přístupu vzduchu přeměnit dusičnany obsažené v některých druzích zeleniny na dusitany, které jsou zdraví škodlivé.