Zácpa je vždy nepříjemná. Díky správné prevenci se ale nemusí nikdy objevit

Lidé, jejichž frekvence vyprazdňování je příliš nízká, si stěžují na mnoho přidružených onemocnění, a pokud se tento stav stane chronickým, je jejich zdraví ohroženo. Vysvětlíme vám, jaké jsou nejčastější příčiny zácpy a jak proti ní bojovat domácími prostředky.

Příznaky zácpy

Lékaři diagnostikují zácpu, pokud je frekvence vyprazdňování menší než dvakrát týdně. Pokud se však stolice vylučuje méně než dvakrát za měsíc, jedná se o těžkou zácpu. Dalšími příznaky jsou suchá nebo nadměrně zhutnělá stolice, pocit neúplné stolice, nadýmání, nevolnost a břišní potíže. Příčiny zácpy se mohou lišit podle toho, o jaký typ zácpy se jedná.

Čtěte také:  Neuhasitelná žízeň může znamenat vážnou nemoc. V ohrožení jsou ledviny i srdce

Ačkoli za tento problém nejčastěji může špatná strava a nedostatek fyzické aktivity, zácpa může být také důsledkem nemoci nebo užívání určitých léků. Existují dva typy zácpy. Funkční zácpa vzniká v důsledku poruchy funkce střev. Příčinou zácpy tohoto typu je velmi často konzumace těžko stravitelných léků. Takzvaná návyková zácpa je zase nejčastěji způsobena psychikou člověka.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak bojovat se zácpou

Problém zácpy u pacientů s obstrukcí lze zmírnit nebo zcela odstranit pomocí léků, z nichž velká část je dostupná v lékárně bez lékařského předpisu. Domácí léky jsou bezpečné a účinnější než jiné léky. Abyste se vyhnuli problémům s vyprazdňováním, je třeba dbát zejména na systematické cvičení a zdravý životní styl, stejně jako na zdravou a vyváženou stravu. Ta by měla být bohatá na vlákninu, které by se mělo denně zkonzumovat 25 až 35 gramů.

Čtěte také:  Koronavirová doba dává zabrat i našim rukám. Věnujte jim intenzivní ozdravnou péči

Nejdůležitější v jídelníčku pro lidi se zácpou je jíst pravidelně. Večeři v žádném případě nejezte těsně před spaním. To znamená, že poslední jídlo by mělo být konzumováno 2–‍3 hodiny před spaním. Jídelníček by měl obsahovat především zeleninu a potraviny obsahující vlákninu. Vhodné jsou například celozrnné obilné výrobky, kroupy a luštěniny. Takže celozrnný chléb, pšeničné otruby, sušené švestky, jablka, pohanka, červená řepa, fíky a datle.

Zdroj: https://www.breastcancer.org/managing-life/diet-nutrition/healthy-eating-during-treatment/eating-with-side-effects/constipation, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/diagnosis-treatment/drc-20354259, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5976340/, https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/common-causes-of-constipation, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694, https://www.nhs.uk/conditions/constipation/, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253