Žádné kalorie, tuky ani sacharidy nejsou tím pravým ukazatelem při dietě. Zhubnout, ale i jíst zdravě pomůže hodnota, která se podceňuje

Glykemický index pomáhá nejen při hubnutí, ale také při předcházení cukrovky. Je to index, který ukazuje, jak se zvyšuje hladina glukózy v krvi poté, co zkonzumujeme určitou potravinu. Za vysoký se považuje glykemický index nad 50 – po požití takové potraviny hladina glukózy v krvi stoupá velmi rychle, což se může negativně projevit na našem zdraví. Nízký glykemický index má hodnotu pod 35 a ukazuje, že po zkonzumování určité potraviny hladina glukózy v krvi stoupá jen mírně. To je velmi důležité zejména pro diabetiky.

Potraviny s nízkou glykemickou hodnotou

Z toho vyplývá, že bychom si měli vybírat potraviny, které mají nízkou glykemickou hodnotu. Patří sem zejména zelenina a ovoce, také některé mléčné výrobky. Na druhu stranu je zapotřebí omezit potraviny s vysokým glykemickým indexem, protože nadměrně zvyšují hladinu cukru v krvi. To je nebezpečné nejen při cukrovce. Vysoký obsah cukru se ukládá v tukové tkáni – a kvůli tomu může vzniknout obezita.

Zdroj obrázku: Freepik

Stravování s nízkým glykemickým indexem

Koeficient glykemického indexu lze pro každou potravinu snadno nalézt na internetu. Vždycky je lepší volit potraviny s nižším glykemickým indexem. Jak to ale dělat? V první řadě musíte co nejvíce diverzifikovat svá jídla tím, že budete jíst co nejvíce potravin bohatých na vlákninu (jedná se o syrovou zeleninu, celozrnné vločky, ovesné vločky, celozrnné pečivo, tlusté kroupy). Vláknina snižuje GI celého jídla.

Bílkoviny a glykemický index

Proteiny (bílkoviny) obsažené v mléčných výrobcích, libovém mase (hlavně v drůbežím, a to bez kůže), rybách a vejcích fungují podobným způsobem jako vláknina. Proto i je byste měli do svého jídelníčku zařadit. Velmi ale záleží také na jejich přípravě – například čerstvý chléb má vyšší GI než starý, vařené maso má jiný GI než to smažené, přezrálé ovoce má vyšší GI než nezralé. Ovoce s vysokým GI můžete kombinovat s ovocem s nízkým GI.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/glycemic-index