Large Acorns Northern Red Oak Children S Palms Autumn Nature Walks

Žaludová káva je zdravou alternativou klasického nápoje

Jak nahradit espresso ve chvíli nemoci? Jaká alternativa se nabízí lidem, kteří z nějakého důvodu klasickou kávu nepijí nebo pít nemohou? V tom případě se vyplatí sáhnout po žaludech. Opravdu, žaludová káva, kterou mnozí nazývají familiárně žaludovkou, chutná skvěle, navíc má její popíjení mnoho zdravotních benefitů a neobsahuje žádný kofein. Jak se žaludovka připravuje a s jakými neduhy si snadno poradí?

Co je žaludovka?

Tento druh kávy je trendem v posledních letech, kdy se lidé začínají více zajímat o své zdraví a o konzumaci vhodných potravin. Žaludová káva se připravuje ze žaludů, její hlavní předností je, že neobsahuje kofein. Ale pozor, vhodnější je kupovat hotový výrobek ve specializovaných prodejnách, protože v opačném případě je třeba běžné žaludy zbavit tříslovin, které mohou být ve vyšších dávkách toxické. Žaludy zbavené slupek se musí louhovat v horké vodě s popelem z listnatých stromů, poté se nechají plody uschnout a praží se při 230 stupních Celsia 45 minut. Žaludy se rozemelou a používají stejně jako běžná namletá káva.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejen pro zlepšení trávení

Detox od kofeinu? V takovém případě je žaludová káva skvělou možností, jak ulevit organismu od nadměrné konzumace kofeinu. Žaludová káva není žádnou novinkou, připravovali si ji už staří Slované a povědomí o ní měli i Římané. Je totiž balzámem pro trávení a zlepšuje střevní peristaltiku. Může se pít při kardiovaskulárních onemocněních, protože na rozdíl od běžné kávy nezvyšuje, ba dokonce harmonizuje hladinu krevního tlaku. Má pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Šálek pro zklidnění

Káva se nesmí dlouhou dobu louhovat, po dvou až třech minutách se musí scedit, aby nebyla hořká. Může se pít horká nebo studená s přídavkem cukru a mléka. Žaludy navozují pocit sytosti, současně žaludovka přináší tělu velké množství přírodních vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou to především ty ze skupiny B, z minerálů pak hořčík, vápník, mangan, železo, draslík nebo fosfor. Blahodárné látky v nápoji ocení nejen srdce a nervový systém, ale taky imunita, protože žaludy jsou zdrojem tokoferolů, které snižují záněty a pomáhají likvidovat volné radikály v těle.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/acorns.html, https://www.myrecipes.com/extracrispy/acorn-coffee-portugal, https://www.researchgate.net/publication/320247801_Acorn_Coffee_Functional_Food_Herbal_Coffee_Minerals_Quercus_Coccifera_L, https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-acorns