Parsley 261039 1920

Zdánlivě obyčejná petržel je ve skutečnosti superpotravina nabitá zdravím. Teď na podzim je obzvlášť vhodná

Petržel patří do čeledi miříkovitých rostlin, k nimž se řadí například také mrkev, celer, kopr, pastinák a fenykl. V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje petržel ve dvou formách, a to petržel zahradní, která se obvykle konzumuje jako kořenová zelenina, a petržel listová, které se také říká kudrnka. Ta se naopak nejčastěji používá ke zdobení pokrmů a také ke zvýraznění jejich chuti, případně i do salátů.

Petržel je však již odedávna spojena nejen s kulinářským uměním, ale také se zdravotnictvím a obecně s péčí o lidské zdraví. Právě z tohoto důvodu se dnes řadí mezi superpotraviny a její konzumaci doporučují odborníci různého zaměření.

Jak petržel vybírat a kdy ji nejíst

Abyste nákupem získali nejen chutnou zeleninu, ale také výborný zdroj zdraví prospěšných látek, je třeba věnovat určitou pozornost jejímu výběru. Vyhněte se samozřejmě evidentně nahnilým nebo mechanicky poškozeným kořenům. Vaše ideální petržel by neměla být oschlá, ale naopak by měla mít hladký povrch a světlé zbarvení.

Zdroj obrázku: Freepik

Vzhledem ke složení petržele byste měli zvážit, jestli plánujete návštěvu solária nebo delší pobyt na slunci, například na koupališti. V takovém případě byste totiž jak zpracovávání, tak také konzumaci petržele měli raději odložit, protože by vám reakce látek v ní obsažených a slunečního záření mohla přivodit při větší citlivosti například pálení kůže, nebo dokonce i puchýřky. To se samozřejmě týká pouze většího množství petržele, nikoliv například kousku v polévce.

Jak petržel pomáhá

Petržel obsahuje betakaroten, vitamin C, fosfor, draslík, vápník a také kyselinu listovou. Díky silici, která je obsažena v kořeni, působí petržel příznivě zejména při žaludečních nevolnostech a tehdy, pokud člověk potřebuje řešit problémy s nechutenstvím. Petržel je rovněž přírodní diuretikum, a napomáhá tak optimálnímu vylučování moči a lepší funkci ledvin. Doložené jsou také její protizánětlivé účinky.

Pokud jde o vitamin C, obsahuje ho petržel dokonce třikrát více než pomeranče, což znamená i to, že pravidelnou konzumací petržele jste účinněji chráněni proti případnému nachlazení nebo chřipce. Navíc, petržel funguje také jako přírodní antioxidant, který si poradí se škodlivými volnými radikály.

Zdroj: https://www.ecowatch.com/the-unsung-superfood-4-reasons-to-love-parsley-1900186664.html