Zdravá střeva jsou klíčem k zdravému tělu. Některé potraviny představují vážnou hrozbu
Zdravá střeva, zdravé celé tělo. To už věděly i naše babičky, že dobré trávení je základem našeho zdraví. Pokud naše střeva nefungují správně, zhoršuje se nám celková kondice i nálada.
Střevní mikroflóru bychom si tedy měli předcházet a hýčkat si ji. Co ji nejvíc ohrožuje? Nečekaně jsou to látky, které nejsou v přírodě přirozené. Ať už se jedná o různé chemické látky konzervující potraviny, barviva nebo aromata. Zjednodušeně řečeno, tyto látky jsou nejčastěji v tovarech a polotovarech. Vyhnout bychom se měli i následujícím potravinám, které obsahují:
- Příliš mnoho transmastných kyselin, ty jsou obsaženy v tucích, které se ztužují, aby déle vydržely. Nejčastěji se s nimi naše střeva setkají při konzumaci slaných smažených pochutin, uzenin, konzervovaných ryb atd.
- Konzervanty, které narušují přirozené střevní prostředí a přispívají tak ke vzniku střevního infektu.
- Mnoho cukru, ten poškozuje střevní sliznici a napomáhá růstu patogenních bakterií, například kvasinek.
- Umělá barviva, která najdeme například v různých nápojích, ale i v cukrovinkách. Kromě toho, že barviva škodí našim střevům, některá z nich mohou způsobovat vážné alergické reakce i jiné potíže.
Střevům ale škodí také přílišné požívání lepku, nezdravá jídla z rychlého občerstvení, energetické nápoje nebo třeba hotová jídla ze supermarketu.
Jídlo připravené doma má obrovskou výhodu. Vždy víme, z jakých surovin jsme si uvařili. Záměrně hovoříme o surovinách, protože se jedná o primární potravinu, ze které jídlo skládáme. Nejedná se tedy o nadměrně továrně předpřipravované tovary a polotovary. Čerstvá zelenina i ovoce, ideálně od lokálních dodavatelů, našemu trávení určitě prospěje víc než třeba kompot z konzervy. Vhodné je také celozrnné pečivo, kvašená zelenina a kvalitní zakysané mléčné výrobky.