Zdravé sladidlo do čaje si snadno připravíte doma. Zapomenuté ovoce překvapí účinky i chutí
Toto ovoce zná už jen málo lidí, a proto jen málokdo zná i jeho velmi prospěšné zdravotní účinky. Kdoule podlouhlá je mimořádně zdravá alternativa k citronu, která by se zejména v období zvýšené nemocnosti měla objevovat na našich talířích co nejčastěji.
Léčivé vlastnosti
Kdoule má kromě významného vlivu na fungování imunitního systému také skvělé účinky na trávení. Dokáže podpořit i fungování jater, a tím urychlit metabolismus. Šťáva z tohoto ovoce je účinným lékem proti kašli, a přidáte-li k tomuto ovoci med, dokáže urychlit zotavování se po nemoci.
Kdoule obsahuje velké množství polyfenolů, které inhibují vývoj volných radikálů a snižují riziko rakoviny. Kdoule se o naše tělo dokáže postarat nejen zevnitř, ale i zvenčí. Krémy na bázi tohoto ovoce podporují hydrataci pokožky a poskytují krásný a mladistvý vzhled. Plody kdoule se též používají při péči o vlasy.
Kdoule a čaj
Z tohoto ovoce můžete vyrobit sladidlo, které přidáním do čaje zvýší jeho nutriční hodnotu. Je proto vhodné používat ho hlavně na podzim a v zimě. Když přidáte toto ovoce do čaje ve formě malých kousků, dodá nápoji mírně kyselou chuť, silné ovocné aroma a dokáže i rozjasnit jeho barvu. Na přípravu kdoule v cukru budete potřebovat kilogram ovoce a 300 gramů cukru.
Nakrájejte ovoce a střed se semínky vyhoďte. Kdoule rozdělte na menší kousky a umístěte je do předem připravených, důkladně opařených sklenic. Vytvářejte vrstvy, kdy první přijde kdoule a následně ovoce. Asi po dvou hodinách ovoce pustí šťávu, kterou lze přidat do čaje. Pamatujte však, že vitamín C přítomný v tomto ovoci se během vysokých teplot ničí. Proto jej přidejte až do jemně vychladlého nápoje.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit