Quince Jam Confiture Brewed With Brown Sugar Ripe Whole Fruits Sweet Dessert Fragrant Spices Trendy Wooden Stand Old Boards Background Close Up

Zdravé sladidlo do čaje si snadno připravíte doma. Zapomenuté ovoce překvapí účinky i chutí

Toto ovoce zná už jen málo lidí, a proto jen málokdo zná i jeho velmi prospěšné zdravotní účinky. Kdoule podlouhlá je mimořádně zdravá alternativa k citronu, která by se zejména v období zvýšené nemocnosti měla objevovat na našich talířích co nejčastěji.

Léčivé vlastnosti

Kdoule má kromě významného vlivu na fungování imunitního systému také skvělé účinky na trávení. Dokáže podpořit i fungování jater, a tím urychlit metabolismus. Šťáva z tohoto ovoce je účinným lékem proti kašli, a přidáte-li k tomuto ovoci med, dokáže urychlit zotavování se po nemoci.

Kdoule obsahuje velké množství polyfenolů, které inhibují vývoj volných radikálů a snižují riziko rakoviny. Kdoule se o naše tělo dokáže postarat nejen zevnitř, ale i zvenčí. Krémy na bázi tohoto ovoce podporují hydrataci pokožky a poskytují krásný a mladistvý vzhled. Plody kdoule se též používají při péči o vlasy.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdoule a čaj

Z tohoto ovoce můžete vyrobit sladidlo, které přidáním do čaje zvýší jeho nutriční hodnotu. Je proto vhodné používat ho hlavně na podzim a v zimě. Když přidáte toto ovoce do čaje ve formě malých kousků, dodá nápoji mírně kyselou chuť, silné ovocné aroma a dokáže i rozjasnit jeho barvu. Na přípravu kdoule v cukru budete potřebovat kilogram ovoce a 300 gramů cukru.

Nakrájejte ovoce a střed se semínky vyhoďte. Kdoule rozdělte na menší kousky a umístěte je do předem připravených, důkladně opařených sklenic. Vytvářejte vrstvy, kdy první přijde kdoule a následně ovoce. Asi po dvou hodinách ovoce pustí šťávu, kterou lze přidat do čaje. Pamatujte však, že vitamín C přítomný v tomto ovoci se během vysokých teplot ničí. Proto jej přidejte až do jemně vychladlého nápoje.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit