Concept Tasty Food With Chicken Soup Close Up (1)

Zeleninový vývar plný vůně a dokonalé harmonie chutí. Místo do hrnce strčte zeleninu do trouby

Dobrý vývar je lékem na nachlazení, zimu i hlad. Každá rodina má vlastní recept, kterého se drží. Jestli chcete vyzkoušet něco nového a užít si nejen úžasnou chuť, ale také nádhernou vůni, měli byste vyzkoušet tento kulinářský experiment. Vývar z pečené zeleniny bude chutnat úplně jinak a užijete si mnohem plnější chutě i vůně. Jak si tento vývar připravit?

Co potřebujete na dokonalý vývar?

Každý kuchař má vlastní recept na vývar. Navíc ho můžete udělat se zeleninovým, kuřecím, hovězím nebo rybím základem. Většina z nás si nedokáže představit podzim a zimu bez pořádného vývaru. Všechny recepty mají něco společného. Dobrý vývar musí být hřejivý a čirý. Měl by mít také hlubokou chuť a barvu. Dosáhnout toho můžete jen se správným postupem.

Vývar si můžete zpestřit pomocí sušených hub. Sušené švestky budou také zajímavým doplňkem tradičního receptu. Neměli byste jich ale používat příliš mnoho. Tři kousky vám postačí. Tradiční bylinky můžete nahradit domácí petrželkou, ale zapomínat byste neměli ani na bobkový list a nové koření. Jestli chcete dotek orientu, přidejte plátky zázvoru a kurkumy.

Zdroj obrázku: Freepik

Vývar z pečené zeleniny chutná úžasně!

Na výrobu lahodného vývaru z pečené zeleniny budete potřebovat řadu surovin, ale většinu z nich používáte na vývar vždycky. Potřebovat budete 4 mrkve, 2 velké petržele, 1 pórek, 1 cibuli, 1/2 celeru, 1/2 malého zelí, 3–4 stroužky česneku, 1 svazek libečku, 6–8 zrnek černého pepře, špetku soli a 1 lžíci olivového oleje. Není to málo surovin, ale můžete se těšit na pořádný kotel vývaru.

Všechny druhy zeleniny důkladně opláchněte vodou. Nic nebudete loupat (ani mrkev, ani petržel a ani celer), a proto musí být zelenina čistá. Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby na 180 stupňů asi na hodinu. Potom přesuňte zeleninu do hrnce a zalijte 3 litry vody. Přidejte neloupané stroužky česneku, libeček, pepř a sůl. Nechte na mírném ohni 2 hodiny. Vývar podávejte horký, abyste se zahřáli a vychutnali si jeho plnou chuť!

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/147142/roasted-vegetable-stock/