
Zelná polévka může být to nejlepší, co jste kdy jedli. Náš recept si zamilujete
Zelná polévka neboli podomácku zelňačka je prosté označení, pod nímž se však může skrývat celá řada různorodých polévek. Některé jsou čistě se zelím, jiné s bramborem, klobásou a do dalších se přidává smetana. My vám dnes ukážeme zelnou polévku s uzenou slaninou a bramborem, která je lehká, svěží, a přitom chutná a sytá. Na přípravu je snadná a výsledek je nad očekávání.
Ingredience:
- 500 g bílého hlávkového zelí,
- 50 g cibule,
- 100 g uzené slaniny,
- 2–3 brambory,
- 2 litry zeleninového vývaru,
- 1–2 bobkové listy,
- sůl,
- mletý černý pepř,
- 1 lžička kmínu,
- 1–2 stroužky česneku,
- 2 lžíce vepřového sádla.
Návod na přípravu:
Z hlávky zelí oloupejte svrchní listy, hlávku umyjte, osušte a rozkrojte nejprve na poloviny a ty pak ostrým nožem nakrouhejte na jemné proužky.
Důkladně umyjte a očistěte dvě nebo tři brambory, rozkrojte je na čtvrtiny a pokrájejte na menší kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu pokrájejte na malé kostičky.

V hrnci rozehřejte trochu sádla a osmahněte na něm cibulku dorůžova. Přidejte na kostičky pokrájenou slaninu a osmažte ji spolu s cibulí dozlatova. Vše zalijte horkým zeleninovým vývarem nebo vroucí vodou.
Přidejte bobkový list, hrnec přiklopte pokličkou a přiveďte vodu k varu. Nechte bublat, dokud zelí úplně nezměkne. Pak odkryjte pokličku, nechte čtyři minuty odpařit a pak znovu přiklopte.
Přidejte do polévky pokrájené brambory (a jestliže jste polévku zalili vodou, nyní přidejte také kostky zeleninového bujónu rozpuštěné ve trošce vody) a lžičku kmínu. Vařte polévku dále, dokud brambory úplně nezměknou. Úplně nakonec přidejte do polévky prolisovaný jeden nebo dva stroužky česneku, podle chuti dosolte a dopepřete, nechte ještě minutu probublat a odstavte z kamen.
Polévku ihned čerstvou podávejte a na talíři ji posypejte trochou sekaného kopru, zelené petrželky nebo pažitky.
Dobrou chuť.