
Zima je ideální období, kdy se pustit do zásob v mrazáku. Důvod je jednoduchý
Jestli jste často nachlazení, je to způsobené tím, že máte nedostatek vitaminů a minerálů. Ty vám doplní nejen mražené ryby, ale také ovoce nebo zelenina. V zimě tak nejvíce využijete takto připravených potravin, které jsou hned při ruce. Mražené potraviny, které koupíte v obchodech, jsou mrazené při velmi nízké teplotě, a tím pádem vydrží déle čerstvé.
Díky zamrazení zůstanou v ovoci a zelenině důležité látky
K zamrazení není potřeba žádné konzervační látky a budete tak mít jistotu, že v nich zůstanou zachovány vitaminy a minerály, které vaše tělo potřebuje. Vlivem nízké teploty sice ztratí určitá procenta vitaminů, ale to se děje například i v případě, že se ovoce a zelenina dováží z pole do obchodu, což může trvat i několik dní. Jaké potraviny si můžete doma zamrazit?
Jednou z nich je špenát. Jestli si ho dopřejete čerstvý, nebo mražený, záleží na vás. Je to potravina, která je plná minerálů a také chlorofylu, díky nimž se zbavíte toxinů. Až ho vyndáte z mrazáku, stačí ho hodit do pánve a podusit, nakonec dochutit kořením. Takto připravený špenát můžete vložit do těstovin.

Zamrazit můžete ryby, maso i ovoce
Zmražená ryba se nijak chutí neliší od té čerstvé, nepoznáte mezi nimi žádný rozdíl, ani co se týče barvy nebo vůně. Obvykle jsou zmražené hned poté, co jsou vylovené, neztratí tak cenné živiny, které jsou pro naše tělo důležité. Třesně můžete zamrazit také, stejně jako jahody nebo maliny. Třešně jsou důležité pro naši imunitu, také zrychlují metabolismus. Jahody jsou zase plné vitaminu C a B, obsahují také draslík nebo železo. Oba druhy ovoce se musí rozmrazit v lednici, aby nedošlo ke ztrátě vlastností.
Další potravinou, kterou můžete zamrazit, je květák. Ten obsahuje vápník, železo a hořčík. Kromě květáku si můžete uschovat také brokolici. Obojí se nejčastěji rozmrazuje v páře, protože při vaření rychle ztratí chuť. Mražená zelenina se navíc vaří mnohem déle než čerstvá.
Zdroj: https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/science-freezing-foods