
Zkontrolujte čerstvost vejce ještě před vařením pomocí jednoduchých a rychlých triků
Nikdo nechce jíst zkažená vejce a zadělávat si na velké zdravotní potíže spojené s trávicím systémem. Pokud jsou vejce zkažená a vaříte je natvrdo, po oddělení skořápky vás překvapí nepříjemný odér a vejce letí do koše. Aby se takové nepříjemnosti nestávaly, jednoduše můžete čerstvost vajec zkontrolovat. Existují tři způsoby.
Místo nákupu
Nejdříve byste měli popřemýšlet, kde vejce kupujete. Kupujte pouze od ověřeného prodejce. Nejlépe uděláte, pokud vejce koupíte z menší farmy. Také stojí za to vědět, že hnědá vejce vydrží déle než bílá. Dále se zaměřte na vzhled vejce. Nekupujte je, pokud jsou prasklé, kluzké či mají lesklou vrstvu.

Kontrola ve vodě
Je možné zkontrolovat čerstvost vajec pomocí slané vody. Bude stačit, když ponoříte vejce do sklenice vody a přidáte jednu a půl lžičky soli. Použijte dostatečně širokou sklenici či mísu, aby se vejce mohlo pohybovat. Jestliže vejce zůstane na dně nádoby, je čerstvé. Na druhou stranu pokud je vejce zkažené, vyplave nahoru. Proč tomu tak je? Čím více bude staré, tím více se v něm ztrácí voda a tvoří se vzduchové komory.
Konzistence bílku
Čerstvá a chutná vejce poznáte podle konzistence bílku i žloutku. Když rozbijete vejce, bílek je hustý a obklopuje pevně žloutek, který má také držet tvar. Ve starém vejci je bílek řídký. Pokud rozbijete vejce, které je staré, budete mít problémy oddělit bílky od žloutků, protože obojí je více vodnaté, než by mělo.

Prospěšnost vajec
Nenechte se zmást mýty o vejcích. Pokud si dopřejete vejce i čtyřikrát týdně, váš cholesterol bude stále v normě. Vejce obsahují důležité vitamíny a minerální látky, které naše tělo potřebuje a kvalitní vejce jsou správnou potravinou pro jejich doplnění. Dokážou chránit zrak, vstřebávat vitamin D, pečovat o vlasy, nehty i kůži a také snižují riziko rakoviny, proto si určitě vejce neodpírejte.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/testing-eggs-for-freshness-482406