Zkušené kuchařky radí, jak vejce při vaření nepopraská a co s vejcem nedělat
Uvařit vejce natvrdo tak, aby nebylo popraskané, je pro někoho těžký oříšek. Díky několika trikům ale získáte jistotu a vaše vejce budou připravena správným způsobem. Navíc můžete poradit ostatním, jak jste dokonalých vajec docílili.
Některé tiky možná budete znát
Vejce nebudou během vaření praskat, pokud do vody přidáte trochu oleje, nebo je propíchnete špendlíkem na širší spodní straně. Dávejte ale pozor, abyste ho nepropíchli natolik, že by bílek vytekl. Již popraskané vejce můžete vařit dvěma způsoby. Před vložením do vody ho zabalte do alobalu nebo ho vložte do síta a minutu ho přidržte nad párou. Vajíčko během vaření nevyteče.
Vaření vajec, stejně jako všech potravin, začíná už v obchodě. Důležité je koupit kvalitní čerstvá vejce. Dejte na to pozor už při nákupu a kontrolujte, jestli vejce nejsou popraskaná. Než vejce vložíte do vroucí vody, musí mít pokojovou teplotu. To je důležité pravidlo, které je známé snad všem. Vejce by nemělo dostat teplotní šok.
Vodu na vaření pořádně osolte
Jestli bude voda pořádně osolená, v případě, že vejce praskne, bílek bude nadále držet pohromadě. Z vajíček si můžete udělat skvělou vaječnou pomazánku, do které přidejte kyselé okurky nebo uzeninu. Fantazii se meze nekladnou! A věděli jste, že vajíčka nepatří do dveří lednice? Vejce byste také neměli umývat a dejte si pozor na teplotu, ve které je skladujete. Ukládejte je tupým koncem vzhůru.
Jestliže budete potřebovat pouze bílky, které se hodí hlavně na pečení dezertů, žloutky nemusíte vyhazovat. Zůstanou čerstvé, pokud je přelijete olejem nebo vodou a vložíte do ledničky. I tak je nutná co nejdřívější konzumace. Čerstvá vejce můžete použít ve studené i teplé kuchyni, jsou nejčastější snídaní, protože se dají udělat na mnoho způsobů – míchaná, natvrdo, naměkko, přidávají se také do polévek.