Žlutý všelék je výjimečný antioxidant, který zharmonizuje celé tělo
Řeč je o kurkumové vodě, tedy vodě s přídavkem kurkumy. Toto exotické koření má fascinující žlutou barvu a získává se z oddenků kurkumovníku dlouhého. Jedná se o indické koření, kterému se pro jeho barvu také říká indický šafrán. Kurkuma má několikeré použití. V kuchyni dochutí leckteré jídlo buď samostatně, nebo třeba v podobě směsi kari koření. Kurkumu lze využít i jako zdravé, žluté potravinové barvivo. Její dobrou vlastností je i to, že působí konzervačně.
Kurkumin je antibakteriální
Kurkuma, a zejména její barvivo kurkumin, má protizánětlivé účinky a působí antibakteriálně. Je to také známý antioxidant, který odstraňuje škodlivé volné radikály. Kurkuma je i cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.
Tento žlutý všelék zlepšuje trávení, podporuje funkci jater a povzbuzuje žlučník při tvorbě žluči. Pitná kúra tak může podpořit hubnutí a navodit celkovou pohodu organismu. Vodu s kurkumou můžete vyzkoušet i při nadýmání, zácpě nebo pálení žáhy. Popíjení kurkumové vody napomáhá detoxikaci organismu. Kurkumu lze užívat v podobě čaje, doplňků stravy i jako koření. Kurkumovou vodu si připravíte snadno, budete na ni potřebovat:
- sklenici teplé převařené vody,
- 1/4 čajové lžičky kurkumy,
- šťávu z poloviny citrónu,
- špetku pepře, se kterým se kurkumin lépe vstřebává.
Nápoj dobře promíchejte, můžete přidat i med a skořici. Jelikož se některé vitamíny i samotná kurkuma rozpouští v tucích, můžete do nápoje přidat i kapku dobrého oleje. Pitnou kúru užívejte denně na lačný žaludek. Dalším nápojem je tzv. zlaté mléko, které se popíjí večer a obsahuje kurkumu, kardamon, chilli, zázvor a vhodné rostlinné mléko.
U některých jedinců může kurkuma způsobit alergickou reakci. Vysoké dávky kurkumy mohou zapříčinit žaludeční vředy. Obecně je kurkuma považována za bezpečnou přísadu, ale vyhnout by se jí měli například těhotné a kojící ženy, lidé s ledvinovými kameny nebo nedostatkem železa i ti, kdo mají krvácivá onemocnění.