![Mrazene1](https://feminela.cz/wp-content/uploads/9106/zmrazeni-je-skvely-zpusob-uchovani-potravin-ne-pro-vsechny-potraviny-je-vsak-vhodny.jpg)
Zmrazení je skvělý způsob uchování potravin, ne pro všechny potraviny je však vhodný
Způsobů, jakými prodloužit trvanlivost potravin, je více a patří k nim například sušení, sterilizace a zmrazení. Ačkoliv se v případě zmrazení jedná o velice účinnou a populární činnost, přece se zdaleka nehodí pro jakýkoliv druh potravin.
U některých potravin může dojít ke ztrátě chuti, u jiných zase zmrazení způsobí nežádoucí změny jejich buněčné struktury a ztrátu původní výživové hodnoty. Co byste tedy rozhodně neměli zamrazovat?
Původně zmrazené a poté rozmrazené produkty
Jednou z hlavních zásad správného zmrazování je ta, že se do mrazáku nikdy nevracejí potraviny, které již byly jednou zmrazené a poté rozmrazené. Hlavním důvodem je ochrana lidského zdraví, protože po rozmrazení se mohou v jídle vyskytovat různé patogeny a opětovné mrazení tak není nijak žádoucí. Navíc opakované zmrazení má větší negativní vliv na strukturu dané potraviny.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/9106/zmrazeni-je-skvely-zpusob-uchovani-potravin-ne-pro-vsechny-potraviny-je-vsak-vhodny-2.jpg)
Některé mléčné produkty
Některé mléčné výrobky lze zmrazit poměrně úspěšně, tedy tak, že v podstatě nic neztrácejí na své kvalitě a chuti, ale u jiných se tento způsob jejich zpracování nedoporučuje.
Zmrazit můžete například máslo, a to ideálně v menších porcích, a dále v případě potřeby i smetanu s vyšším obsahem tuku. Odborníci ale doporučují ji před zmrazením vyšlehat a neuchovávat ji zmrazenou déle než po dobu 3 měsíců.
Ke zmrazení se však například vůbec nehodí měkké a čerstvé sýry a také jogurty, protože u těchto potravin dochází k nežádoucím změnám v jejich struktuře a snížení nutriční hodnoty i chuti.
![](https://feminela.cz/wp-content/uploads/9106/zmrazeni-je-skvely-zpusob-uchovani-potravin-ne-pro-vsechny-potraviny-je-vsak-vhodny-3.jpg)
Potraviny s vysokým obsahem vody
Pokud zmrazíte potraviny bohaté na vodu, nebudou sice nebezpečné pro lidské zdraví, ale výrazně jim uberete na původní výživové hodnotě a také na chuti. To jsou důvody, pro které nemá význam mrazit například stoprocentní ovocné šťávy a také ty druhy ovoce a zeleniny, které obsahují vyšší procento vody, tedy typicky například rajčata bez ohledu na jejich druh, okurky a také melouny všech druhů. Totéž platí pro citrusové plody, jimž mrazením vezmete jejich původní nutriční hodnotu, chuť i tvar.
Některé druhy zeleniny, které výrazně změní vzhled a chuť
Mrazení je proces, který má silný vliv na některé skupiny potravin a může u nich způsobit nežádoucí změny jak jejich vzhledu, tak také chuti. Jedná se například o cibuli, česnek a brambory, které jsou ke zmrazení zcela nevhodné, protože dochází k jejich zhořknutí a zčernání.
Zdroj: https://www.eatthis.com/worst-foods-to-freeze/