Cupcakes 690040 1920 (1)

Zmrzlinové mlsání k létu patří, pozor však na skrytou škodlivou chemii

Mlsání zmrzliny k létu neodmyslitelně patří. Během nejparnějších dnů v roce jsou za ni vděční i ti, kteří sladké jinak vůbec nevyhledávají. Výroba zmrzliny prošla během svého vývoje mnoha fázemi. Existuje kopečková, točená, sorbet, vodová, ledová tříšť a další varianty. Nemělo by se to s ní ale přehánět. Zdravou zmrzlinu si můžete vyrobit sami doma, i když nevlastníte zmrzlinovač. Stačí vám k tomu:

  • banán,
  • vanilkový lusk,
  • případně kakao.

Banán nakrájejte na kolečka, vložte je do igelitového sáčku a nechte zamrazit přes noc v mrazáku. Druhý den banán vyndejte a nechte trochu povolit. Pak budete potřebovat silný mixér, ve kterém banán rozmixujete na hladkou hmotu. Zmrzlinu můžete poté dochutit špetkou vanilky nebo kakaem.

Čemu se obloukem vyhnout

Pokud se vám nechce do výroby domácí zmrzliny, jistě vás uspokojí bohatá nabídka na trhu. I při výběru zmrzliny byste se měli řídit zdravým rozumem a vyhnout se extrémně nezdravým látkám. Kvalitní zmrzlinu poznáte podle toho, že taje pomalu a její barva není křiklavá. Poctivá pistáciová zmrzlina nikdy není zářivě zelená, ale spíše zelenohnědá.

Dejte si pozor na umělá barviva, která najdete pod značkami E124, E104, E142, E131 a E155. Tato barviva mohou vyvolávat u citlivých jedinců vyrážky, poruchy trávení i nevolnost. Snažte se vyhnout výrobkům s vysokým obsahem rostlinných tuků. Způsobují usazování škodlivého cholesterolu v cévách a zvyšují tak riziko rozvoje aterosklerózy.

Není cukr jako cukr

Při výrobě zmrzlin se používají různé druhy sladidel. Často můžete ve složení narazit na glukózový sirup. Jedná se o tu nejhorší a nejvíce škodlivou formu cukru. Podporuje vznik obezity, inzulinovou rezistenci a rozvoj cukrovky druhého stupně. Rovněž přispívá k ukládání tuku v cévních stěnách, což má za následek rozvoj kardiovaskulárních problémů.