Artichoke 3386681 1920

Artyčok prospívá zdraví a pomáhá v hubnutí. Z velké rostliny se bohužel konzumuje jen malá část

Pusťte si do vašeho jídelníčku trochu exotiky. Artyčok je rod teplomilných víceletých rostlin, který svým vzhledem připomíná bodlák, s nímž je příbuzný. Vypadá nenápadně, ale o to větší je jeho skrytá síla pro lidský organismus. Už naše babičky chválily užívání artyčoků, protože jsou zdrojem vitamínů a mnoho dalšího.  

Má mnoho důležitých vlastností 

Stojí za to, je zahrnout do našeho jídelníčku, protože mají mnoho cenných nutričních vlastností. Po celá staletí artyčok patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Má také výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Obsahuje cynarin, díky kterému pomáhá snižovat příliš vysoký cholesterol a zabraňuje jeho ukládání v cévách. Proto se doporučuje hlavně lidem, kteří trpí cukrovkou. Výjimkou jsou lidé, co bojují s urolitiázou. Těm by mohl artyčok spíše uškodit. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podporuje proces hubnutí 

Artyčoky jsou vynikající surovinou při dietě, protože pozitivně ovlivní váš metabolismus. Mají nízký obsah kalorií a obsahují hodně vlákniny, díky které podporují proces hubnutí. Jíst artyčoky nám také dá pocit sytosti, takže po nich nebudete potřebovat tolik jíst.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Příprava artyčoku

Artyčok určitě není vhodná surovina pro rychlou kuchyni. Jeho příprava je zdlouhavá, ale velice zajímavá. Existuje mnoho způsobů, jak ho konzumovat. Konzumuje se syrový, vařený nebo dušený, grilovaný, smažený či nakládaný. Nejčastěji se však artyčoky konzumují uvařené a pokapané olivovým olejem. Odtrhávají se z nich jednotlivé lístky a ty se namáčejí do různých dipů a omáček. Artyčoky je možné naplnit všemožnými náplněmi. Dají se také zapékat, přidávat do omelet nebo například k těstovinám. Artyčoky jsou výbornou přílohou ke steakům. S nakládanými artyčoky se nejčastěji můžeme setkat u předkrmů. 

Zdroj: Autorský text, Wikipedia