
Ocet čtyř zlodějů je středověký lektvar, jehož účinky jsou však cenné i dnes
Tento ocet skvěle zažene viry, choroboplodné zárodky a posílí imunitu. Říká se mu také Marseille a je vyrobený ze směsi koření a bylin. Má mnoho léčivých účinků, podle legendy dokonce pomáhal proti moru.
Ocet je pojmenovaný po zlodějích, kteří okrádali mrtvoly
Podle legendy za epidemie moru uteklo obyvatelstvo z měst, aby uniklo smrti. Nejpotřebnější osobní věci si vzali s sebou, vše ostatní nechali ve svých domovech. Zloději, kteří okrádali mrtvé po moru, ale zůstali zdraví. Když byli polapeni a postaveni před soud, dostali ultimátum. Buď prozradí, co je zázračně před morem ochraňovalo, nebo budou popraveni.

Zloději přiznali, že používali bylinný ocet. Odtud název „ocet čtyř zlodějů″. Tato legenda sice pochází z Francie, ocet se ale používal také v Polsku. Ve státním archivu v Přemyšli se dochovaly dva recepty na přípravu tohoto lektvaru. Využít ho můžete všestranně.
Dobrým pomocníkem bude v kuchyni, protože se používá jako základ pro omáčku zvanou vinaigrette i jako koření pro dušenou zeleninu a maso. Můžete si ho potírat na záda, hrudník nebo na spánky, pokud vás skolí nějaká infekce.
V domácnosti ho využijete na čištění povrchů
V kosmetice se používá jako přísada do koupele a jako tekuté mýdlo, na oplachování vlasů se ředí vodou. Doma ho můžete použít jako dezinfekční prostředek v případě chřipky nebo jiné nemoci. Působí také proti hmyzu a roztočům. Na ocet čtyř zlodějů existuje více variant receptů. Ten, který vám ukážeme, se nejvíce blíží středověké verzi originálu.

Budete potřebovat hrst pelyňku, tužebník, měsíček, šalvěj, padesát kousků hřebíčku, asi 30 gramů kořene zvonu, 60 gramů anděliky, rozmarýnu a chrpy a větší množství kafru. Bylinky nalijte asi do 1,5 litru silného vinného octa, odložte nádobu na 15 dní, poté přeceďte a rozlijte do připravených lahví. Otřete si octem ruce, uši a spánky, kdykoliv na sobě pocítíte, že se blíží nemoc.
Použít můžete i modernější recept
Na litr octa stačí smíchat:
- 2 lžíce rozmarýnu, máty peprné a tymiánu,
- lžíci cejlonské skořice a stejné množství hřebíčku,
- 4–5 stroužků česneku,
- litr nefiltrovaného jablečného octa.
Bylinky i česnek si pokrájejte najemno. Vložte všechny přísady do lahve a zalijte ji octem. Směs dejte na slunné místo, nejlepší bude okenní parapet. Během týdne by bylinky měly načerpat sílu, poté je přefiltrujte a nalijte do nové lahve.
Zdroj: plzen.rozhlas.cz, cs.wikipedia.org