Oil 2738162 1920

Ocet čtyř zlodějů je středověký lektvar, jehož účinky jsou však cenné i dnes

Tento ocet skvěle zažene viry, choroboplodné zárodky a posílí imunitu. Říká se mu také Marseille a je vyrobený ze směsi koření a bylin. Má mnoho léčivých účinků, podle legendy dokonce pomáhal proti moru. 

Ocet je pojmenovaný po zlodějích, kteří okrádali mrtvoly

Podle legendy za epidemie moru uteklo obyvatelstvo z měst, aby uniklo smrti. Nejpotřebnější osobní věci si vzali s sebou, vše ostatní nechali ve svých domovech. Zloději, kteří okrádali mrtvé po moru, ale zůstali zdraví. Když byli polapeni a postaveni před soud, dostali ultimátum. Buď prozradí, co je zázračně před morem ochraňovalo, nebo budou popraveni.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zloději přiznali, že používali bylinný ocet. Odtud název „ocet čtyř zlodějů″. Tato legenda sice pochází z Francie, ocet se ale používal také v Polsku. Ve státním archivu v Přemyšli se dochovaly dva recepty na přípravu tohoto lektvaru. Využít ho můžete všestranně. 

Dobrým pomocníkem bude v kuchyni, protože se používá jako základ pro omáčku zvanou vinaigrette i jako koření pro dušenou zeleninu a maso. Můžete si ho potírat na záda, hrudník nebo na spánky, pokud vás skolí nějaká infekce. 

V domácnosti ho využijete na čištění povrchů

V kosmetice se používá jako přísada do koupele a jako tekuté mýdlo, na oplachování vlasů se ředí vodou. Doma ho můžete použít jako dezinfekční prostředek v případě chřipky nebo jiné nemoci. Působí také proti hmyzu a roztočům. Na ocet čtyř zlodějů existuje více variant receptů. Ten, který vám ukážeme, se nejvíce blíží středověké verzi originálu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Budete potřebovat hrst pelyňku, tužebník, měsíček, šalvěj, padesát kousků hřebíčku, asi 30 gramů kořene zvonu, 60 gramů anděliky, rozmarýnu a chrpy a větší množství kafru. Bylinky nalijte asi do 1,5 litru silného vinného octa, odložte nádobu na 15 dní, poté přeceďte a rozlijte do připravených lahví. Otřete si octem ruce, uši a spánky, kdykoliv na sobě pocítíte, že se blíží nemoc. 

Použít můžete i modernější recept

Na litr octa stačí smíchat: 

  • 2 lžíce rozmarýnu, máty peprné a tymiánu,
  • lžíci cejlonské skořice a stejné množství hřebíčku,
  • 4–5 stroužků česneku,
  • litr nefiltrovaného jablečného octa.

Bylinky i česnek si pokrájejte najemno. Vložte všechny přísady do lahve a zalijte ji octem. Směs dejte na slunné místo, nejlepší bude okenní parapet. Během týdne by bylinky měly načerpat sílu, poté je přefiltrujte a nalijte do nové lahve. 

Zdroj: plzen.rozhlas.cz, cs.wikipedia.org