Vegetables 1363031 1920

Fytosteroly zamávají se svým příbuzným cholesterolem, tělu jsou prospěšné ale i jinak

Steroly jsou chemické látky ze skupiny steroidů. Sterol, cholesterol, zoosterol a fytosterol, všechny sloučeniny jsou si podobné. Cholesterol produkuje lidský organismus. Předpona fyto naopak značí, že se tyto látky vyskytují v rostlinách. Chemicky podobné sloučeniny mají však každá jiný význam a účinek. 

Fytosteroly v našem těle

Tyto sloučeniny se dokážou navázat na tukové částice místo cholesterolu vyplaveného do krevního řečiště. Ten se tedy pak nemá na co připojit a odchází z těla pryč spolu se zbytky potravy ve stolici. Fytosteroly jsou pro naše tělo prospěšné hned v několika aspektech:

  • pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v těle,
  • jsou přírodními antioxidanty, zlepšují vyplavování toxinů z těla,
  • mohou zmírnit zánětlivé procesy v těle,
  • stimulují slinivku břišní k vyšší produkci inzulinu.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Přílišné množství fytosterolů však snižuje vstřebávání karotenoidů, tedy i betakarotenu, což v důsledku vede také ke snížení hladiny vitamínu A v těle. Toto musí vzít v úvahu především těhotné a kojící ženy. Nadbytek fytosterolů vytlačuje cholesterol. Pro malé děti je cholesterol důležitou látkou pro jejich správný růst. 

Fytosteroly v potravinách

Fytosteroly lidské tělo produkovat neumí, je třeba mu je dodávat potravinami rostlinného původu. Přirozeně se vyskytují v ovoci, zelenině a v celozrnném pečivu. Najdeme je také třeba v mandlích, ořeších, pohance, sezamových semíncích, rýžových otrubách (jedná se o slupky, které zbývají při zpracování rýže), řepce nebo slunečnicovém oleji. Velké množství fytosterolů obsahují banány, jablka a brokolice. Výrobci ale přidávají fytosteroly také například do margarínů, mléčných výrobků a jogurtových nápojů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V případě užívání léků na snížení hladiny cholesterolu v krvi je nutné se o vhodnosti fytosterolů ve stravě poradit s lékařem.