Sage 1544884 1920

Úžasná léčivka i koření do kuchyně, některým ženám ale může ublížit

Šalvěj lékařská, latinsky Salvia officinalis, je trvalka keřovitého vzrůstu hojně využívaná v kuchyni i při léčení různých neduhů. Taxonomicky patří tato bylinka mezi hluchavkovité. Pochází ze středomoří, k léčení ji používali již staří Egypťané. Ve středověku bylinu hojně pěstovali také v klášterních zahradách pro její léčivé účinky. Šalvěj poznáte snadno, má našedlé kožovité listy a nezaměnitelné aroma.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Léčivé účinky šalvěje

Esenciální olej obsahuje směs cenných silic, jako například salviolu, thujonu, kafru a dalších. Šalvěj má v sobě také třísloviny a pryskyřice, karoten a vitamíny A, C, B a spoustu minerálních látek. Její flavonoidy mají antioxidační účinky a působí i protizánětlivě. Nejčastější způsob, jak dostat léčivé látky z šalvěje, je v podobě výluhu. Šalvějový čaj pomáhá při zažívacích potížích, protože jeho třísloviny a hořčiny spouštějí sekreci žlučové a trávicí šťávy. Šalvěj tak lze využít při nadýmání, průjmech a jiné nevolnosti. Pro vnější použití využijeme výluh například při plísňovém onemocnění. Šalvěj má spoustu dalších účinků. Pitnou šalvějovou kúru můžete aplikovat v těchto případech:

  • při nadměrném pocení pocházejícím z horečnatého onemocnění nebo neúměrné činnosti štítné žlázy,
  • jako léčivou ústní vodu při aftách nebo krvácejících dásních,
  • při ženských potížích, zmírňuje silnou a bolestivou menstruaci a vyrovnává výkyvy nálad.

Šalvěji by se měly vyhnout těhotné ženy. Její stahující účinky mohou zapříčinit potrat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Šalvěj v kuchyni je zeleným kořením

Její aromatické vlastnosti hospodyňky hojně využívají při přípravě masa. Bylinku lze použít čerstvou i v sušenou. Vhodné k užití jsou zejména listy. Z této skvělé bylinky s všestranným použitím můžete připravit například i šalvějové léčivé bonbóny. Jsou chutné a navíc léčí bolesti v krku. Stačí nechat zkaramelizovat cukr, přidat med, citrón a nasekané lístky šalvěje. Po ztuhnutí můžete obalit v moučkovém cukru.