Raspberry 683053 1280

Pozor na mražené potraviny. Při špatném zacházení je možné se jimi otrávit

Zamrazit potraviny je jeden ze způsobů, jak si uchovat jídlo delší čas. Lze zamrazit mnoho potravin, od kořenové zeleniny až po omáčky a tak dále. Ale jste si jisti, že víte, co dalšího můžete zamrazit? Máme pro vás několik tipů a rad.

Ztracená chuť

Některé výrobky, které by neměly být zamrazené, jednoduše ztratí na své chuti. Jsou to především rajčata, okurky, meloun, citron a tak dále. Ledové krystalky, které se tvoří v ovoci a zelenině, poškozují jejich strukturu a tím pádem ztrácí na chuti. To stejné platí i u pevnosti a vůně, kterou po rozmrazení tyto potraviny jednoznačně nemají. Také nedoporučujeme zamrazovat krupici, rýži, brambory, vejce, dresinky a jiné. Ztratí svou chuť. Brambory se po rozmrazení rozpadají.

Zdroj obrázku: Pixabay

Po rozmrazení ihned sníst

Opětovné zmrazení a rozmrazení vede nejen ke změně vzhledu, ale i vysoké pravděpodobnosti, že se v jídle přemnoží špatné bakterie či se v jídle začnou tvořit plísně. Především ryby a kuřecí maso by nemělo být opětovně zmrazeno. Pokud vytáhnete jídlo z mrazáku a necháte ho dlouho při pokojové teplotě, poté ho znovu zmrazíte a opět rozmrazíte, můžete si přivodit vážnou otravu jídlem. K otravě patří zvracení, průjem a teploty.

Jsou plné vitamínů a minerálů

Není pravda, že zmrazené ovoce a zelenina již po vytažení neobsahuje žádné vitamíny a minerály. Ztráta všech tělu potřebných živin je mnohem nižší než při vaření. Pokud sklidíte ovoce či zeleninu a do večera ji zamrazíte, uchováte velkou část důležitých živin. Čerstvé ovoce, které nakoupíte v zimním období v obchodě, je plné chemických látek, ale ve zmrzlých produktech je procento chemie výrazně nižší.

Zdroj obrázku: Pixabay

Nekontrolujte pouze datum spotřeby

Když si v obchodě koupíte mražené ovoce nebo zeleninu, je jistě na místě zkontrolovat hmatem obsah. Pokud je potravina jedna velká hrudka nebo několik malých hrudek, znamená to, že již jednou rozmražená zelenina byla opět zamrazena. Na druhou stranu u špenátu je tento fakt normální.

Zdroj: https://www.eatthis.com/news-side-effects-eating-frozen-foods-experts/