World Diabetes Day Hand Holding Sugar Cubes

Bílý cukr nahradí med, stévie nebo xylitol

Rafinovaný cukr je obzvláště v posledních letech velmi diskutované téma, hlavně co se jeho škodlivosti týče. Často je spojován se vznikem cukrovky, obezity či kardiovaskulárních onemocnění. I v tomto případě je ale důležité pamatovat na pravidlo všeho s mírou. Pokud ale chcete cukr zkusit omezit či z jídelníčku úplně vyřadit, je několik možností, jak ho nahradit. Které to jsou a na co u nich dávat pozor? Právě to se v dnešním článku dozvíte.

I med klasický cukr spolehlivě nahradí

Největší problém rafinovaného cukru je to, že při jeho zpracovávání vymizí většina nám prospěšných látek. Jíme tak v podstatě prázdné kalorie bez jakékoli přidané hodnoty. Právě proto se spousta lidí rozhoduje nahradit cukr medem. U toho sacharózu doplňuje obsah vitamínů a dalších stopových prvků. Pokud jej používáte, je důležité pamatovat, že med je tekutý a ještě navíc o něco sladší než bílý cukr. Proto je potřeba ho použít asi o třetinu méně.

Zdroj obrázku: Freepik

Pokud chcete použít sladidlo spíše rostlinného původu nebo se snažíte hubnout, můžete sáhnout po stévii. Ta je často označována jako náhrada cukru bez kalorií. Proto se hodí, pokud jste na jakékoli dietě. Stévie je ale daleko sladší a měli byste tak v receptech použít pouze čtvrtinu uváděného množství pro cukr.

Xylitol – Kdy ho lze použít?

Xylitol je sladidlo, které má konzistenci, vzhled i sladivost stejnou jako rafinovaný cukr. Získává se z kukuřičných klasů a březového či dubového dřeva. Xylitol má o něco méně kalorií a také má nízký glykemický index, tudíž je vhodný například pro lidi trpící cukrovkou. I tak ale není toto sladidlo vhodné pro použití všude. Rozhodně byste ho neměli přidávat do kynutých těst. Těsto by nevykvasilo tak, jak má. Zároveň je třeba dbát opatrnosti, pokud je člověk alergický na pyl některého z těchto stromů.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/refined-sugar, https://www.webmd.com/diet/honey-health-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22832597/