Rajčatová omáčka připravená ve sklenicích bude ideální pro zimní vaření
Podzim se kvapem blíží a s ním míří ke konci zahrádkářská sezóna. Co to ale znamená? Ano, myslíte správně – období sklizně. Obzvláště výborná jsou v tomto období rajčata. Právě ta se pyšní svojí šťavnatostí a masitostí. Většina z nás je využívá na klasický kečup či protlak. Jsou ale i další způsoby, jak tuto surovinu zpracovat. Jedním z nich je i domácí rajčatová omáčka. Její příprava je jednoduchá a navíc vám zajistí jednoduchou a výživnou večeři na zimní večery. Jak na ni? Právě to se dozvíte v dnešním článku. Čtěte dál.
Rajčatová omáčka – zázrak pro zimní večery
Ať už rajčata řadíte mezi zeleninu, či ovoce, v každém případě jsou surovinou výživnou a velmi chutnou. Byla by tak škoda je opravdu do posledního kousku nezpracovat. Místo toho, abyste z nich připravovali klasický kečup či protlak, můžete z nich vytvořit něco originálnějšího – rajčatovou omáčku. Zároveň si tak do budoucna ušetříte spoustu času. Tuto omáčku totiž stačí snadno rozehřát a dát na těstoviny, kroupy, rýži či jako dip například ke kapustovým závitkům. Tak jako tak si za její pomoci vytvoříte rychlou a zároveň výživnou večeři. Jak na to?
Recept na domácí rajčatovou omáčku na chladné zimní večery
Recept je poměrně snadný. Z toho našeho byste navíc měli vyrobit asi tři sklenice o objemu 250 ml. Začněte s dvěma kily rajčat. Ta očistěte a odstraňte veškeré zelené části. Pokud vyberete rajčata správně zralá, nemusíte je ani spařovat. Hmotu osolte a vařte na velmi mírném plamenu asi hodinu. Část se tímto způsobem odpaří. Dále přidejte asi šest prolisovaných stroužků česneku a koření ve formě oregana, bazalky a pepře. Také přilejte asi čtvrtinu hrníčku olivového oleje. Vše nechte ještě zhruba hodinu velmi pomalu dusit. Nezapomeňte směs míchat. Dochuťte a ještě horkou omáčku přelejte do sterilizovaných sklenic.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-can-tomato-sauce-2216507