Tajný lék na nachlazení: čaj z cibulových slupek postaví zpátky na nohy
Cibule je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny a hlavně v podzimním a zimním období jsou stále populárnější domácí sirupy nebo tinktury. Vyrobit si můžete i domácí čaj z cibulových slupek, který vám pomůže přirozeně posílit imunitu a předcházet nemocem. Recept je jednoduchý a čaj připravíte za pár minut.
Cibule je zdrojem mnoha cenných látek
Léčivé vlastnosti cibule jsou lidem známy po staletí. Tato zelenina byla vždy důležitým prvkem lidového léčitelství, ale vědci už dávno prokázali, že by měla najít stálé uplatnění v našem jídelníčku. Cibule je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, například zinku, síry, železa, hořčíku, draslíku, fluoru, křemíku, vitamínů A, C, K, E a skupiny B, vlákniny a antioxidantů.
Cibule je známá pro svou účinnost v boji proti kašli, onemocnění dýchacích cest a nachlazení, ale také posiluje kosti a chrání před osteoporózou, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zabraňuje vzniku krevních sraženin. Také chrání srdce, lze ji použít při zácpě a pomáhá bojovat s volnými radikály. Předchází rakovině prsu, žaludku a střev. Snižuje hladinu glukózy v krvi, je nízkokalorická a bojuje proti škodlivým bakteriím v ústech.
Sirup, ale i čaj
Nejoblíbenějším léčivým přípravkem na bázi cibule je sirup na nachlazení. K jeho přípravě postačí oloupat a najemno nakrájet dvě střední cibule, přidat čtyři lžíce tekutého medu nebo třtinového cukru, smíchat a odložit na dva nebo tři dny na stinné místo. Po této době stačí scedit šťávu do samostatné sklenice a sirup uchovávat v lednici, maximálně však dva týdny.
Pokud si chcete připravit čaj, důkladně omyjte cibuli, slupky vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Po pěti minutách nálev sceďte a pijte každý večer, nejlépe před spaním. Čaj z cibulových slupek posiluje organismus, zmírňuje příznaky alergie, snižuje krevní tlak, a dokonce má také pozitivní vliv na budování svalů.
Zdroj: https://food.ndtv.com/health/6-onion-peel-tea-benefits-thatll-convince-you-to-save-those-onion-skins-2299316