Srdce

Sladká smetanová srdíčka si zamilujete a návštěvy se k vám budou rády vracet

Chystáte sváteční pohoštění anebo jen chcete svému milému upéct něco od srdce? Potěšte své blízké sladkými, rustikálními, kynutými srdíčky se zdobeným reliéfním středem, která vypadají jako vytržená ze staročeského statku. Jsou nádherná na pohled, jednoduchá na přípravu a báječná na ochutnání. Když je vyzkoušíte, určitě se stanou oblíbenou stálicí vašeho pekařského repertoáru.

Na sladká kynutá srdíčka budete potřebovat:

  • 500 g pšeničné hladké mouky,
  • 50 g droždí,
  • 140 ml vlažného mléka,
  • 50 ml zakysané smetany nebo kefíru,
  • 2 vaječné žloutky,
  • 65 g moučkového cukru,
  • 2 lžičky vanilkového cukru,
  • 60 ml řepkového oleje nebo rozpuštěného másla,
  • vajíčko na potření před pečením.

Návod na přípravu:

Droždí rozdrobte do misky nebo hrnku, zasypejte ho jednou čajovou lžičkou cukru a lžičkou nebo jiným vhodným nástrojem společně třete tak dlouho, dokud nezískáte tekutou konzistenci. Takto droždí s cukrem nechejte pár minut stát.

Vyklepněte dvě vajíčka, oddělte žloutky, které vložte do mísy, a bílky odložte stranou na příští použití. Žloutky zasypejte zbylým cukrem a vyšlehejte šlehačem do pěny. Pak přes síto prosejte ke sladkým žloutkům hladkou mouku, přilijte rozpuštěné droždí s cukrem a začněte míchat. Postupně přilévejte také mléko a nakonec přidejte jednu polévkovou lžíci oleje nebo rozpuštěného másla.

Vypracujte hladké a elastické těsto v kouli a v míse ho zakryjte bavlněnou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte asi hodinu až hodinu a půl kynout při pokojové teplotě.

Zdroj obrázku: Freepik

Když je těsto vykynuté tak, že zhruba zdvojnásobilo svůj objem, vyklopte ho opatrně na pomoučněný vál a lehce ho rukama propracujte. Z těsta odtrhněte menší kousek, z něhož vyválejte váleček a z něho pak buďto vyválejte, nebo prsty vymačkejte podlouhlý obdélník. Ten zhruba do dvou třetin podélně nařízněte a zbylou třetinu nakrájejte čtyřmi řezy na pět úzkých proužků.

Zdroj obrázku: Freepik

Proužky pak stočte tím způsobem, že krajové budou stočené úplně, druhé dva budou jen do té míry, aby se pohodlně vešly pod krajní šneky a střední stočte, aby šnek tvořil vrchol ozdobného trojúhelníku. Dva prameny z druhé strany pak ohněte okolo šnekového trojúhelníku do srdíčka a spoj důkladně zamačkejte, aby se nerozpojil.

Takto zpracujte celé těsto. Výsledná srdce vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 20 až 30 minut nakynout. Pak srdce pečte při teplotě 185 °C a před pečením jejich povrch pomažte rozšlehaným vajíčkem. Když srdce na povrchu zezlátnou, máte dopečeno.

Zdroj: https://enchartedcook.com/sweetheart-scones/