Rolling Pin 5164240 1920

Kynuté těsto je někdy kumšt, k vykynutí potřebuje vhodné podmínky

Někdy se prostě nezadaří a kynuté těsto není, jak má být. Kvůli němu pak buchty neodpovídají naší pohádkové představě. Kde se ale stala chyba? Poradíme vám několik tipů, které vám při přípravě kynutého těsta určitě pomohou. Příště se to už určitě povede!

Ingrediencí může být víc 

Základní součástí každého kynutého těsta jsou přirozeně hladká mouka, nějaká tekutina, cukr, sůl, vejce, máslo a bezesporu kvasnice. Dále se dá ale lehce experimentovat, pokud chcete těsto ozvláštnit, nebojte se přidat např. citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, muškátový oříšek, či dokonce puding v prášku. Uvidíte, že tyto ingredience chuť těsta krásně zvýrazní. Do vánočky pak můžete přimíchat rozinky a posypat ji mandlemi, to už však záleží čistě na vašich preferencích.

Co můžete vychytat?

Tak třeba droždí – víte, že nejlepší je to čerstvé? Takže pokud ho ve vašem obchodě mají v nabídce, neváhejte a berte! Čím jsou totiž kvasnice mladší, tím lépe produkují oxid uhličitý. Jen s tou trvanlivostí je na tom o něco hůř, proto s pečením nesmíte otálet třeba měsíc. Mouku, kterou se chystáte použít, prosejte nejdříve přes síto. Těsto bude lépe kynout. A rada nakonec – pokud děláte třeba vánočku, tak ji po upletení nechte ještě na čtvrt hodinky v teple, aby dokynula. 

Proč těsto nevykynulo?

Možná se vám stalo, že těsto se nepohnulo ani o píď. Někde se musela stát chyba, ale kde? V celém procesu mohlo nastat kupříkladu následující:

  • převařil se kvásek,
  • byly špatné kvasnice,
  • suroviny byly ledové – neměly pokojovou teplotu,
  • těsto stálo na místě s průvanem,
  • těsto nemělo dost tepla k tomu, aby vzešlo,
  • přílišné horko v troubě (při kynutí teplota nesmí přesáhnout 50 stupňů),
  • při kynutí nebylo těsto zakryté.

Nic se nebojte, tohle se stává i zkušeným pekařům. Bohužel, každý den není posvícení a občas se něco nepovede. Pokud už víte, kde se stala chyba, příště jí můžete předejít. Proto přejeme příjemné chvíle při pečení nějaké té dobroty.