German Pork Schnitzel With Young Potatoes Green Beans With Cutlery Served Plate With Lemon Wedges Mayonnaise Based Sauce Dark Wooden Surface Top View Close Up

Díky sodovce a správnému tuku budou vepřové řízky vždy delikátní

Vepřový řízek s bramborem nebo bramborovým salátem patří k základním jídlům tuzemské kuchyně. Také k nejoblíbenějším, což dokazují nabídky meníček různých restaurací. Tento tradiční pokrm nechybí na víkendovém nebo svátečním stole, řízky se připravují též jako občerstvení k večernímu posezení u piva. Jsou prostě klasikou, která nezklame nikdy, dokonce děti ani dospělé. Ale jak je připravit, aby se rozplývaly na jazyku a byly šťavnaté, a přitom měkké, na povrchu dokřupava osmažené?

Řízky jsou v oblibě

Řízek už se nese na stůl a chuťové pohárky se nemohou dočkat, až si užijí lahodnou chuť. Namísto toho je maso tvrdé a smažená kůrka změklá. Takhle si nikdo jistě vepřový řízek nepředstavuje. Naopak, pravý řízek musí lahodně chutnat, být měkký a křupavý zvenku. Přesně tak udělá radost během oběda v restauraci i na svátečním stole. Řízky se nepřipravují jen z vepřového, ale také z kuřecího, krůtího nebo telecího masa. A jak tedy připravit hostům nejlepší?

Zdroj obrázku: Freepik

Z vepřové kotlety? Raději z panenky!

Vepřové maso se v tuzemsku řadí mezi nejpopulárnější. Řízky se chystají z kotlet, z panenky nebo z kýty. Podle odborníků záleží kvalita přípravy na detailech, volí nejdelikátnější vepřovou panenku, která má jemnou chuť, přitom pevnou strukturu, navíc se při smažení nevysušuje jako například maso z kýty. Pro dochucení postačí maso jen osolit a zlehka opepřit, pak se obaluje ve strouhance.

Trojobal podle šéfkuchařů

Jak překvapit rodinu nebo hosty nejlepšími řízky? Zásadní je správně připravit trojobal, aby byly řízky křupavé při skousnutí. Klíčem je přidat krapet sodovky do rozšlehaných vajec, díky tomuto triku trojobal lépe přilne k masu a řízky budou jemně chřoupat. A na čem řízky smažit? Samozřejmě se musí použít kvalitní tuk na smažení, sádlo přinese jedinečnou plnou chuť, naopak máslo nebo přepuštěné máslo ghí zase delikátní a nebesky lahodný požitek, přičemž po dosmažení se doporučuje nechat řízky okapat na papírové utěrce.

Zdroj: https://www.delicious.com.au/food-files/ingredient-guide/collections/matt-prestons-guide-ultimate-schnitzel/wHQRXT2L