
Lahodné narozeninové menu
Chystáte narozeninovou párty Vašeho dítěte a ráda byste pozvané hosty pohostila nějakou přímořskou pochoutkou? Španělská kuchyně zaujme každého, kdo ji alespoň jednou ochutnal. Ve španělské kuchyni se mnohem více než ve kterékoliv jiné kuchyni odráží historie celého španělského národa. Ve španělské kuchyni najdete prvky stravování Arabů a Židů, kteří žili na Pyrenejském poloostrově ve středověku. Ve španělské kuchyni jsou také patrné prvky umění nového světa, neboť Španělsko patřilo v novověku předním zámořským objevitelům. Na severu je španělská kuchyně ovlivněna tou francouzskou.
K předním pokrmům španělské kuchyně patří zejména paella. Tato lahůdka se připravuje z rýže, s jejímž pěstováním začali ve Španělsku Arabové. Její název je odvozen od pánve se dvěma držadly, na které se paella připravuje. S přípravou paelly Vám velmi rády pomohou také recepty online. V typické valencijské paelle by nemělo scházet kromě rýže kuřecí a králičí maso, rajčata, bílé fazole a zavařené červené fazole. Chuť paelle dodá blistr pravého šafránu a snítka rozmarýnu.
Chutě všech surovin se vstřebají díky dlouhému vaření na mírném ohni. Podrobný postup k přípravě paelly naleznete na této webové adrese www.spanelskerecepty.cz. Zejména děti si rády pochutnají na sladkém, Váš sváteční oběd můžete doplnit o lahodný dezert. Za katalánskou pochoutku je možné považovat zejména katalánský pudink s medem. Dospělým tento dezert můžete zpříjemnit sladkým španělským vínem Gran Barquero Pedro Ximenéz, které získalo cenu ministra zemědělství víno a destiláty 2008.