2149272787

Po padesátce se tělo mění. Přizpůsobit bychom tomu měli náš jídelníček

Každý rok navíc je na těle vidět, zpomaluje se metabolismus, naopak se nebývale zvyšuje riziko různých onemocnění včetně cukrovky a aterosklerózy. Odborníci varují před vážnými chorobami a doporučují změnu stravování. Zejména je nutné vyřadit některé druhy potravin, které jsou v daném věku, a často nejen během něj, velmi škodlivé. O kterých produktech je řeč v souvislosti s padesátníky?

Bramborové výrobky jako hrozba

Co si budeme namlouvat, na brambory bývá ambivalentní pohled. Zatímco zastánci této zeleniny na ně nedají dopustit, odpůrci argumentují, že se po bramborech tloustne. Ruku na srdce, málokdo ještě ztloustl po vařených bramborách, vždy je rozhodující celkový denní kalorický příjem a výdej. Nadto brambory jsou pokladnicí vitamínů (C, B) a minerálů (hořčíku, draslíku, fosforu, vápníku, železa, sodíku, zinku). Zatímco vařené brambory obsahují ve 100 gramech pouhých 85 kcal, u zpracovaných brambor jde o kalorickou bombu s 289 kcal na stejné množství, což opravdu k tloustnutí vede, proto se jich musí padesátníci vzdát. Totéž platí pro krokety (206 kcal/100 g) nebo bramborové placičky (240 kcal).

15446
Zdroj obrázku: Freepik

Příliš cukru škodí

Velké množství cukrů ve stravě poškozuje zdraví v každém věku, proto i po dosažení padesátky je vhodné vyřadit z jídelníčku sladkosti nebo cukrovinky a omezit slazení nápojů. Sacharidy se objevují nejen ve sladkých výrobcích, ale též v pečivu, masných konzervách a salámech nebo v hotových omáčkách či dipech. Cukr vede k vyšší hmotnosti a s nadváhou a obezitou přichází rozvoj zánětů a nemocí včetně cukrovky 2. typu. Ohrožený je endokrinní, kardiovaskulární i nervový systém. Doporučená denní dávka cukru je stanovena na šest lžiček, což většina západní populace překračuje i několikanásobně. Namísto cukru lze omezeně sladit medem, případně javorovým či datlovým sirupem nebo xylitolem.

Kyselé okurky a jiná nakládaná zelenina

Proč se vzdávat po padesátce zeleniny? Nejde o to vzdát se zeleniny, ale konzervovaných výrobků, které obsahují velké množství soli. Právě sůl je oním problémem, protože denní doporučená dávka je pouhých 6 gramů, zatímco běžně lidé zkonzumují i trojnásobek či čtyřnásobek. Po padesátce roste riziko vysokého krevního tlaku a aterosklerózy, z toho důvodu je vhodné omezit solení a sůl v potravinách. Oproti nakládané zelenině je vhodnější kvašená nebo fermentovaná s menší obsahem soli a s obsahem prebiotik, která pozitivně působí na obranyschopnost těla.

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4530659/
https://picklelicious.com/4-facts-about-pickles-and-weight-loss/
https://www.sunhealthcommunities.org/helpful-tools/articles/8-foods-older-adults-avoid-eating