
Rybí pokrmy podle receptury rybáře a herce Olina Gutowského snadno připravíte doma
Olin Gutowski je nejen mimořádný rybář, ale také poměrně úspěšný herec. Rybaření se věnuje od svých čtyř let. K tomu je také kulinářským nadšencem a milovníkem rybích pokrmů. Ve svých kuchařských pořadech svérázným způsobem ukazuje, jak nejznámější ryby připravit. Jaké recepty jsou podle něj nejlepší?
- Smažený candát
- Polévka z karase
- Štika na královský způsob
Candáta je třeba nejprve bohatě pomoučnit. Mouka nasaje vlhkost na povrchu filetu a ten je tak připravený na smažení. Smažit byste měli na velkém množství oleje – asi takovém, aby byl filet ponořený z více než poloviny. To, že je pánev správně rozpálená, poznáte podle zvuku, bude okamžitě po vložení filetu prskat a syčet.

Jak připravit rybí polévku?
Z karase je nejchutnější polévka. Stačí filety pokrájet na větší kousky a zbytek s odřezky vložit do studené vody. Následně přidejte očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, osolte a vařte asi deset minut. Odložené a prosolené filety krátce osmahněte na másle a následně je vložte k procezenému vývaru. Ochuťte masoxem, zeleninou, pepřem a solí a vařte do zhoustnutí. Můžete přidat i cibulku. Takto připravená polévka je výtečná s chlebem či jiným pečivem, pozor ale dejte na případné kostičky.
Štika na královský způsob
Štiku na královský způsob připravíte z očištěných filet. Vložte rybu do misky, pokapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a jemně osolte. Nechte ji takto asi patnáct minut. V hrnci rozpusťte 100 gramů másla, přidejte mražený špenát, zakryjte a občas promíchejte, aby se přebytečná voda odpařila. Ochuťte solí a pepřem, případně i chilli, přidejte jedno syrové vejce a za stálého míchání smažte.

Smíchejte najemno nasekanou pažitku se strouhankou. Na pánvi rozpusťte trochu másla (štika má poměrně suché maso, proto jí svědčí větší množství), poté na ni položte rybí filet a posypte ji směsí strouhanky a pažitky. Smažte zhruba 8 minut, poté ji otočte, znovu posypte a smažte dalších 8 minut. Rybu podávejte s připraveným špenátem.