Beetroot 3490809 1920

Zázrak z babiččiny zahrádky pomůže s hubnutím i civilizačními chorobami

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů a zároveň málo kalorií (44 kcal na 100 g řepy). Je bohatá na bílkoviny, tuky, vlákninu, vitamín C, kyselinu listovou, vitamín B6, hořčík, draslík, fosfor a železo. Díky těmto vlastnostem je červená řepa ideální ingrediencí, která může být konzumována denně a naše zdraví nám za ni poděkuje. S čím vším pomáhá?

Krevní tlak

Vysoký krevní tlak vede k onemocněním srdce, infarktu či cévní mozkové příhodě. Syrová červená řepa prokazatelně snižuje krevní tlak více než vařená. Za své účinky řepa vděčí vysokému obsahu nitrátů, které lidské tělo mění na oxid dusnatý. Právě ten pomáhá s roztahováním cév. 

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Chronický zánět

Betalainová barviva mají protizánětlivé účinky, proto je řepa účinná v boji s chronickým zánětem, který bývá spojován s onemocněním srdce či ledvin, rakovinou nebo obezitou. Nutno podotknout, že veškeré testy byly provedeny na laboratorních potkanech, testy na lidech jsou teprve plánované. 

Zdravější mozek

Již zmíněné pozitivní účinky na průtok krve mají vliv na zdraví lidského mozku, který je tak lépe zásoben kyslíkem. Díky tomu pomáhá řepa s duševními schopnostmi i kognitivními funkcemi v pokročilém věku. Vliv řepy na rychlost reakcí byl podroben studii na diabeticích 2. stupně. Skupina pijící denně 250 ml šťávy z červené řepy prokázala o 4 % kratší reakční dobu. 

Snižování váhy

Díky svému nutričnímu profilu je červená řepa skvělou ingrediencí při hubnutí. Obsažené živiny, minimum kalorií a vysoký obsah vody tak dělají z červené řepy důležitou živinu při snižování i udržování zdravé váhy. Mimo jiné dodává dostatek vlákniny, která prodlužuje pocit nasycení a snižuje chuť k jídlu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kocovina

Oproti onemocněním je kocovina méně závažný problém, který však dokáže potrápit. Nakládaná řepa pomůže i v tomto případě, pomáhá odstranit volné radikály z těla. Nejlepším způsobem, jak řepa s kocovinou zatočí, je klasický boršč.