
Opomíjená semena dýně patří do teplé i studené kuchyně, krom zdraví podpoří i hubnutí
V dýňových semíncích je mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek, snižují cholesterol a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zlepšují také náladu, zmírňují úzkost a depresivní stavy, nespavost, stejně jako migrény. Kromě toho vitamíny a minerály obsažené v dýňových semíncích zlepšují práci ledvin a močového systému. Dýňová semena se také často používají k čištění těla od parazitů.
S čím dalším pomohou?
Dýňová semena jsou poměrně kalorická, ale mají nízký glykemický index a četné nutriční hodnoty. Mohou tak podporovat proces hubnutí, pokud je konzumujete s mírou. Dýňová semena mají také příznivý účinek na stav kostí a zabraňují vzniku osteoporózy. Díky obsahu vitamínů A, E a zinku, také zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů.

Jak používat dýňová semínka v kuchyni?
Dýňová semena mohou být použita různými způsoby. Nejjednodušší způsob jak je jíst, je zasyrova, ale aby byly stravitelnější, můžete je opékat na pánvi nebo v troubě. Jsou skvělým doplňkem salátů, polévek, omáček, koktejlů, jogurtů, müsli nebo džusů. Jsou také vynikajícím doplňkem pečiva, například chleba, koláčů a sušenek.

Jak připravit pražená semínka?
- loupaná dýňová semínka
- olivový olej
- sůl
- koření či bylinky (rozmarýn, tymián, papriku, sójovou omáčku)
Semínka očistíme, scedíme, usušíme a umístíme na čistý plech. Plech uložíme na suché místo a dva týdny sušíme. Rychlejší variantou je sušení v troubě po dobu jedné hodiny a při teplotě 200°C. Zde je však nutné počkat, než semínka vychladnou. Před pražením rozehřejeme na pánvi olivový olej a začneme semínka na mírném plamenu restovat. Ve chvíli, kdy začínají semena hnědnout a pukat, je dochutíme solí či bylinkami. Následně je necháme na pánvi, společně s kořením, prohřát. A je hotovo!