
Tipy na originální silvestrovské chuťovky!
Co by to bylo za ukončení roku bez pořádné oslavy plné zábavy, dobrého jídla a pití? Připravte originální silvestrovské pohoštění, po kterém se jen zapráší a navíc Vás neustálé uzobávání ochrání před novoroční kocovinou!

Je libo chlebíček?
Někomu při představě veky s vlašským salátem vstávají na hlavě vlasy hrůzou, jiní na tuto českou klasiku nedají rok co rok dopustit. Pokud máte chuť na něco nového, vyzkoušejte následující tipy.
Tapas jsou typické španělské chuťovky k pivu či vínu:
Rozmixujte 100 g cizrny s 50 g černých oliv a 100 g ricotty nahrubo. Přimíchejte dvě lžíce najemno nasekaných mátových lístků, lžíci citrónové šťávy, osolte a opepřete. Ze vzniklé směsi tvořte malé nočky, klaďte je na opečené plátky bagety a ozdobte celou černou olivou.
Netradiční pomazánky
Jednohubky s česnekovou pomazánkou nebo krémem à la humr? Že je to po těch letech už trochu nuda? Není nic snadnějšího než vpustit do kuchyně trochu fantazie a nových chutí!
Jednoduchou salsu Guacamole připravíte následovně:
Avokádovou dužinu pokapejte citrónovou šťávou, rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte dvě nadrobno nakrájená cherry rajčátka, kousek nadrobno nakrájené šalotky a chilli papričky bez zrníček. Přimíchejte lžíci kysané smetany, prolisovaný stroužek česneku a hrst nasekaného koriandru. Dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a citrónovou šťávou.
Zkuste i zdravou pomazánku z cizrny:
Rozmixujte 100 g uvařené nebo naložené cizrny se lžící olivového oleje na hladkou kaši, přimíchejte 200 g Lučiny a pět lístků nasekaného medvědího česneku. Ochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou.
V hlavní roli lístkové těsto
Drobné dobroty z listového těsta jsou jednou z nejoblíbenějších typů občerstvení na párty a oslavy. Jsou rychlé, levné a velmi rozmanité.
Připravte i Vy pro své hosty něco k nakousnutí z tohoto křehkého křupavého těsta, třeba:
Listové těsto rozválejte na tenký plát, potřete oblíbeným pestem nebo základem na pizzu, posypte strouhaným sýrem a poklaďte plátky slaniny nebo šunky. Plát těsta nakrájejte na proužky, každý z nich opatrně stočte do spirály, potřete rozšlehaným vejcem, posypte oblíbenými semínky (například sezamem) a pečte při teplotě 200ºC dozlatova.
Dobroty na špejli
Nestíháte, máte doma jen pár surovin nebo již návštěva nedočkavě klepe na dveře? Popadněte špejle nebo párátka, zkombinujte tradiční i na první pohled neobvyklé suroviny a bezva party pohoštění je hotové raz dva!
Kombinace, které musíte vyzkoušet:
- cherry rajčátko červené + cherry mozzarella + cherry rajčátko žluté + lístek bazalky
- tenké plátky rostbífu prokládané plátky pomeranče
- kousky kuřecího masa prokládané kostkami ananasu, opečené na olivovém oleji
- švestky 2 – 3 hodiny marinované ve víně a rumu, zabalené v anglické slanině a pečené v troubě po dobu 10 – 15 minut
Fondue
Pochoutka, která proslavila Švýcarsko, se perfektně hodí i ke společnému posezení s přáteli. Díky sdílenému jídlu sbližuje a navíc bezvadně chutná.
Vyzkoušejte na konci roku třeba následující sýrovou variantu pro osm až deset osob:
V silnostěnném hrnci přiveďte k varu 300 ml suchého bílého vína se čtyřmi prolisovanými stroužky česneku. Poté postupně přidávejte směs nahrubo nastrouhaných sýrů (500 g gruyère a 500 g ementálu), tří lžic hladké mouky, lžičky muškátového oříšku a půl lžičky bílého pepře, a nechte na mírném ohni rozpustit (každou hrst sýra rozmíchejte dohladka). V případě potřeby nařeďte vínem. Sýrovou omáčku přesuňte do nádoby na fondue, přeneste na stůl a udržujte teplé.
Podávejte s nakrájenou bagetou a nakládanou nebo čerstvou zeleninou.
Takové to domácí křupání
Vběhnout na poslední chvíli do obchodu a ukořistit pár sáčků chipsů nebo slaných oříšků je sice sázka na jistotu, ale všem okolo vyrazíte dech vlastnoručně upečeným slaným pečivem! Je hotové za chvíli, nedá žádnou práci, ale z misek zmizí zaručeně jako první.
Vyzkoušejte třeba následující křupavé sýrové tyčinky:
Nastrouhejte 150 g tvrdého sýra najemno, přidejte 80 g najemno nastrouhaného másla, osolte, přilijte čtyři lžíce mléka a hmotu zpracujte. Postupně do ní zapracujte 225 g hladké mouky, až Vám vznikne hladké a měkké těsto. Rozválejte ho na plát o tloušťce půl centimetru, nakrájejte na tenké tyčinky a ty na plechu vyloženém pečícím papírem pečte při teplotě 180ºC asi čtvrt hodiny.
A když honí mlsná?
Po Vánocích je většina z nás přeslazená z nekonečného pojídání domácího cukroví u pohádek, takže na Silvestra volíme spíše slané pohoštění, a to nejen proto, že se k vínu a pivu hodí víc. Mlsná může honit ale třeba jen naše ratolesti, které sladkého nemají nikdy dost.
Připravte jim proto alespoň tuto malou chuťovku:
Banány nakrájejte na kolečka, každé kolečko vložte mezi dva dětské piškoty a spíchněte párátkem. Namočte do rozpuštěné čokolády a po částečném ztuhnutí polevy posypte barevným cukrovým zdobením.