
Perník kam se podíváš
Možná patříte k těm, kteří mají zásoby vánočního cukroví v mrazáku ještě o Velikonocích, na sladké se nemůžete ani podívat nebo třeba perníčky ani rádi nemáte. Pokud ale patříte mezi milovníky této medové pochoutky, jistě uvítáte recepty na dobroty právě s perníkovou příchutí v tradičním i poněkud nevšedním pojetí.

Vláčný perník s polevou
Povidla dodají těstu dokonalou vláčnost, citrónová poleva zase osvěžující šmrnc!
Na 1 plech budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 2 vejce
- 1 a ½ balení kypřícího prášku do perníku
- lžíci kakaa
- lžíci skořice
- 150 g povidel
- 500 ml mléka
V míse smíchejte mouku s cukrem, práškem do perníku, kakaem a skořicí, přidejte vejce, olej, povidla a mléko a vymíchejte vláčné těsto. Nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech a pečte dozlatova při 180ºC. Vychladlý perník pomažte pikantní (nejlépe rybízovou) marmeládou a citrónovou polevou.
Medový perník s čokoládou a ořechy
Tip pro všechny gurmány, kteří chtějí něco extra.
Na 1 plech si připravte:
- 250 g hladké mouky
- 60 g třtinového cukru
- 160 g medu
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- ½ balení kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžičku perníkového koření
- kůru z poloviny citronu
- 50 g kandované citrónové kůry
- 60 g vlašských ořechů
na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 20 g másla
- 25 ml smetany ke šlehání
a na ozdobu:
- 20 g lískových ořechů
- 20 g mandlí
- 20 g pistácií
- 40 g kandovaných třešní
Med se třtinovým cukrem dejte do kastrůlku a na mírném plameni zahřívejte do rozpuštění. Poté odstavte a nechte vychladnout. Přidejte vejce, koření, nastrouhanou citrónovou kůru a vyšlehejte do pěny. Vmíchejte kandovanou citrónovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a nasekané ořechy. Hotové těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte asi 45 minut při teplotě 160ºC. Smetanu přiveďte spolu s máslem k varu, odstavte, vsypte nalámanou čokoládu a vymíchejte hladkou polevu. Tou polijte povrch vychladlého perníku a po částečném ztuhnutí ozdobte ořechy a kandovanými třešněmi.
Perníkové muffiny
Ideální svačina do školy, práce nebo na výlet, která je vždy po ruce. Navíc s překvapením uvnitř!
Na 20 kousků budete potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 160 g cukru krupice
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 vejce
- 120 ml oleje
- 120 ml mléka
- 1 lžíci povidel
- 1 lžíci medu
- 2 lžíce kakaa
- sušené švestky (předem namočené v rumu)
Mouku smíchejte s cukrem, kypřícím práškem do perníku a kakaem, přidejte vejce, olej, mléko, povidla a med. Vymíchejte vláčné těsto. Košíčky na muffiny naplňte lžící těsta, poté vložte sušenou švestku a zakryjte ji opět vrstvou těsta (maximálně do dvou třetin košíčku). Posypte krystalovým cukrem na ozdobu a pečte asi 20 minut při teplotě 180ºC.
Perníkové sušenky
Vánoční cukroví je pryč, čokolády ze stromečku taky – zdravé perníkové sušenky k čaji se tedy rozhodně budou hodit!
Na 12 velkých sušenek si připravte:
- 160 g mandlové mouky
- 40 g tapiokové mouky
- ½ lžičky sody
- 1 lžičku skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíci kakaa
- 40 ml kokosového oleje
- 3 lžíce javorového nebo rýžového sirupu
V míse smíchejte mandlovou i tapiokovou mouku, sodu, koření a kakao, přidejte rozpuštěný kokosový olej a sirup a rukama vypracujte těsto. To můžete rozválet a vykrajovat z něj tvary, nebo vyválet kuličky a z těch vytvořit sušenky pomocí razítka. Plech vyložte pečícím papírem a sušenky pečte asi 8 minut při teplotě 170ºC.
Perníkové lívance
Ideální voňavé víkendové probuzení do mrazivého rána!
Na 1 porci budete potřebovat:
- 40 g ovesných vloček
- ½ hrnku podmáslí
- 1 bílek
- ½ lžičky skořice
- půl lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky hřebíčku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička medu
Ovesné vločky rozmixujte na prášek, přidejte koření a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte med, bílek a podmáslí a vymíchejte hladké řidší těsto. Lívanečky pečte na pánvi (lze i nasucho) z obou stran dozlatova a podávejte pokapané medem, javorovým sirupem, ozdobené ořechy, ovocem nebo bílým jogurtem.
Perníková zmrzlina
V zimním období toužíme hlavně po zahřátí. Mnozí z nás ale milují zmrzlinu kdykoliv a kdekoliv. A co teprve když je perníková!
Připravte si:
- 2 vejce
- 500 ml smetany ke šlehání
- šálek třtinového cukru
- 2 lžíce melasy
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky hřebíčku
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky zázvoru
Vejce důkladně vyšleháme s cukrem do husté a nadýchané pěny, přidáme melasu, mleté koření i šlehačku a prošleháme.Vložíme do formy a dáme do mrazáku. Po hodině zmrzlinu prošleháme, aby se rozrušily ledové krystaly, a postup opakujeme ještě minimálně třikrát. Jedině tak bude mít hotová zmrzlina krémovou a hebkou strukturu.