štrůdlík

Lahodné sladké záviny s ovocem

Kdo by odolal křupavému tenkému těstu plnému dokonalé náplně s ovocem? Vyzkoušejte naše recepty na tuto sladkou dobrotu a pochutnejte si na skvostném zákusku jako stvořeném pro nedělní siestu.

By: dancing_triss

Klasický tažený závin

Stará dobrá klasika, která Vás vrátí do babiččiny kuchyně provoněné jablky a skořicí.

Na 1 závin budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci octa
  • sůl

a na náplň:

  • 600 g jablek
  • šťávu z ½ citronu
  • 50 g másla
  • 60 g strouhanky nebo perníku
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • skořici, rozinky, vlašské ořechy

Mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte žloutky, 120 ml vlažné vody s octem a těsto řádně propracujte. Zabalte ho do potravinové folie a nechte při pokojové teplotě asi půl hodiny odpočívat. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla.

Na pomoučněné desce vyválejte z těsta tenký plát, ten přikryjte nahřátou utěrkou a nechte další čtvrthodinu odpočívat. Poté těsto přesuňte na pomoučněnou utěrku a vytahujte na téměř průhledný plát o velikosti asi 60 x 50 cm – jde to snadno, těsto je pružné. Plát těsta potřete rozpuštěným máslem, asi polovinu posypte strouhankou nebo perníkem a přidejte vrstvu jablek.

Posypte krupicovým a vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Pomocí utěrky stočte plát těsta do závinu a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. Povrch závinu potřete rozpuštěným máslem a pečte při 180ºC asi 40 minut.

Během pečení však povrch závinu dvakrát přetřete rozpuštěným máslem, bude krásně křupavý a zlatavý. Ještě teplý ho pocukrujte a servírujte.

Závin s tvarohem a jablečnými povidly

Překvapte nečekanou návštěvu nadýchaným a rychle upečeným moučníkem.

Na 2 záviny si připravte:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 3 – 4 lžíce vlažného mléka

a na náplň:

  • 300 g tvarohu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • lžíci nastrouhané citrónové kůry
  • 1 žloutek
  • 250 ml jablečných povidel

Vejce utřete s oběma cukry a rozpuštěným máslem, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli, mléko a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do sáčku nebo potravinové folie a nechte asi půl hodiny odpočívat v chladu. V míse smíchejte tvaroh s cukrem, citrónovou kůrou a žloutkem a vymíchejte hladkou náplň.

Těsto rozdělte na poloviny a vyválejte na dva stejné pláty. Doprostřed každého z nich naneste tvarohový krém a na něj jablečná povidla. Přehněte jako závin nebo zarolujte, přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozpuštěným máslem a pečte asi půl hodiny při 180ºC.

TIP: Vyzkoušejte při pečení i povidla hrušková.

Závin z jogurtového těsta s podzimním ovocem

Jogurt dodá těstu vláčnost, jablka a hrušky Vám připomenou podzimní atmosféru.

Na 2 záviny budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g bílého jogurtu

 a na náplň:

  • 4 hrušky
  • 4 jablka
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g rozinek
  • 80 g nasekaných ořechů (vlašských nebo lískových)
  • skořici

Z mouky, rozpuštěného másla a jogurtu vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte odpočívat asi půl hodiny v chladu. Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. V míse je promíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy.

Z těsta vyválejte dva stejné pláty o velikosti plechu a na každý z nich rozprostřete polovinu náplně. Postranní části plátů nařežte nožem nebo radýlkem na proužky a přetahujte postupně jeden proužek přes druhý, až záviny úplně uzavřete. Pečte je asi 35 minut při teplotě 180ºC a ihned po vytažení je potřete rozpuštěným máslem, budou krásně vláčné.

Falešný lístkový závin s tvarohem a ovocem

Křehké domácí těsto a bohatá náplň z tvarohu a višní – lze si přát k odpolední kávě dokonalejší zákusek?

Na 2 záviny si připravte:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g 100% tuku
  • 2 lžíce octa
  • špetku soli
  • 1 vejce

 a na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g višní

Mouku zpracujte spolu s nastrouhaným stoprocentním tukem, octem, solí a 14 lžícemi studené vody na hladké kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte v chladničce asi hodinu odpočívat.

Tvaroh smíchejte s oběma cukry a vejcem. Těsto rozdělte na poloviny, každou z nich rozválejte na tenký plát, potřete polovinou náplně a na ni rozložte polovinu vypeckovaných višní. Okraje těsta přehněte přes sebe, záviny přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte při teplotě 180ºC asi 45 minut.

Závin z listového těsta s jablky a ořechy

Před nečekanou návštěvou Vás zachrání hotové listové těsto v lednici a pár základních ingrediencí ve spíži.

Na 1 závin budete potřebovat:

  • 1 balení vyváleného chlazeného listového těsta
  • 500 g jablek
  • 75 g cukru krupice
  • skořici

a na náplň:

  • 150 g zakysané smetany
  • 40 g moučkového cukru
  • 60 g hrubé mouky
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 25 g másla
  • vanilkový cukr

Plát těsta rozviňte na pečícím plechu a propíchejte vidličkou. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Polovinu z nich rozprostřete na těsto a posypte polovinou cukru a skořicí.

V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem, moukou, mletými ořechy a rozpuštěným máslem. Vzniklou směs naneste na jablka a překryjte druhou vrstvou jablek a druhou polovinou cukru se skořicí. Těsto přehněte do závinu a opět na několika místech propíchejte vidličkou.

Závin pečte při 200ºC asi 25 minut. Nechte mírně vychladnout a podávejte.