Ground Meat 1747910 1920

Aby mleté maso bylo opravdu čerstvé, zaměřte se při výběru na několik věcí

Je super, když si doma nemusíme mlít maso, ale můžeme si ho pohodlně koupit v obchodě. Kromě této výhody má ale kupované mleté maso jeden zádrhel. Kazí se mnohem rychleji než maso koupené v celku, to se projevuje zejména v teplých dnech. Je proto velmi důležité, abyste si v obchodě vybrali maso opravdu čerstvé a pokud možno rychle jej zpracovali. Jakým způsobem tedy správně vybrat čerstvé mleté maso?

Mnoho prozradí barva masa

Barva masa není důležitá jen u mletého, je dobré se na ni zaměřit při výběru jakéhokoli chlazeného masa. Maso by v žádném případě nemělo vyzařovat známkami stárnutí. To znamená, že by nemělo být okoralé a mělo by svítit pěknou sytou barvou. Zašednutí je také známka dlouho čekajícího masa v obchodě. Ke známkám staří dochází v důsledku nedostatku vzduchu. Jak jistě všichni víte, k hovězímu mletému patří tmavě červená barva a vepřové se vyznačuje jasně růžovým sytým odstínem.

Zdroj obrázku: Pixabay

Pozor na množství tuku

Ať už kupujete mleté maso vepřové, hovězí, telecí, nebo míchané, u všech druhů mletého masa platí, že nesmí obsahovat příliš mnoho tuku. Maso, které obsahuje více než 30 % tuku se při jakékoli telené úpravě razantně zmenší a téměř nic vám z něho nezbude. Tuk se totiž vypaří a zůstane vám jen čisté maso.

Zdroj obrázku: Pixabay

Maso doma správně skladujte

Jak už se psalo výše, maso se na teple velmi rychle kazí. Skladujte ho proto v chladném místě, pokud víte, že maso v brzké době zpracujete, umístěte ho do lednice. Pokud jste mleté maso koupili a nevíte, kdy přesně jej budete chtít zpracovávat, raději ho uskladněte do mrazáku. Nakouskované maso se kazí mnohem rychleji než maso v celku, zmražením prodloužíte jeho životnost.