
Aby mleté maso bylo opravdu čerstvé, zaměřte se při výběru na několik věcí
Je super, když si doma nemusíme mlít maso, ale můžeme si ho pohodlně koupit v obchodě. Kromě této výhody má ale kupované mleté maso jeden zádrhel. Kazí se mnohem rychleji než maso koupené v celku, to se projevuje zejména v teplých dnech. Je proto velmi důležité, abyste si v obchodě vybrali maso opravdu čerstvé a pokud možno rychle jej zpracovali. Jakým způsobem tedy správně vybrat čerstvé mleté maso?
Mnoho prozradí barva masa
Barva masa není důležitá jen u mletého, je dobré se na ni zaměřit při výběru jakéhokoli chlazeného masa. Maso by v žádném případě nemělo vyzařovat známkami stárnutí. To znamená, že by nemělo být okoralé a mělo by svítit pěknou sytou barvou. Zašednutí je také známka dlouho čekajícího masa v obchodě. Ke známkám staří dochází v důsledku nedostatku vzduchu. Jak jistě všichni víte, k hovězímu mletému patří tmavě červená barva a vepřové se vyznačuje jasně růžovým sytým odstínem.

Pozor na množství tuku
Ať už kupujete mleté maso vepřové, hovězí, telecí, nebo míchané, u všech druhů mletého masa platí, že nesmí obsahovat příliš mnoho tuku. Maso, které obsahuje více než 30 % tuku se při jakékoli telené úpravě razantně zmenší a téměř nic vám z něho nezbude. Tuk se totiž vypaří a zůstane vám jen čisté maso.

Maso doma správně skladujte
Jak už se psalo výše, maso se na teple velmi rychle kazí. Skladujte ho proto v chladném místě, pokud víte, že maso v brzké době zpracujete, umístěte ho do lednice. Pokud jste mleté maso koupili a nevíte, kdy přesně jej budete chtít zpracovávat, raději ho uskladněte do mrazáku. Nakouskované maso se kazí mnohem rychleji než maso v celku, zmražením prodloužíte jeho životnost.