Cevapi With Lepinja Bread

Chorvatské speciality, které si o dovolené může dovolit každý

Chorvatská kuchyně je známá svými bohatými chutěmi, čerstvými surovinami a rozmanitými regionálními rysy. V tomto článku se ponoříme do světa levných chorvatských pokrmů, které vám umožní vychutnat si autentické chutě, aniž byste si vypálili díru do kapsy.

Čevabčiči, peka či strukli?

Začněme jedním z nejoblíbenějších chorvatských pouličních jídel, čevabčiči. Tyto grilované klobásy, vyrobené ze směsi mletého hovězího a jehněčího masa, se podávají v tradičním chlebu somun spolu s cibulí a ajvarem (lahodnou pochoutkou z červené papriky). Čevabčiči jsou nejen neuvěřitelně chutné, ale také šetrné k peněžence, díky čemuž jsou oblíbenou možností mezi místními obyvateli i návštěvníky.

Peka je tradiční chorvatský pokrm připravovaný pomalým vařením masa a zeleniny pod poklicí ve tvaru zvonu, typicky na otevřeném ohni. Tato technika vaření zvýrazňuje chuť a vytváří jemné, šťavnaté pokrmy. Peka s cenově dostupným masem, jako je kuřecí nebo telecí maso, ve spojení se sezónní zeleninou je skvělý způsob, jak si vychutnat toto vydatné jídlo, aniž byste zatížili rozpočet.

Strukli je chorvatské pečivo, které si můžete vychutnat jak na slano, tak na sladko. Skládá se z tenkých vrstev těsta plněných sýrem a někdy i s dalšími přísadami, jako je špenát, houby nebo jablka a skořice pro sladkou variaci. Strukli lze nalézt v mnoha tradičních restauracích a pekárnách po celém Chorvatsku a nabízí cenově dostupnou a lahodnou možnost rychlého občerstvení nebo lehkého jídla.

Zdroj obrázku: Freepik

Když máte chuť na sladké

Chorvatská kuchyně nabízí kromě strukli spoustu dalších lahodných a levných sladkých pokrmů. Patří sem například baklava, která i přesto, že není původně chorvatská, se zde stala oblíbenou sladkou pochoutkou. Baklava je vrstvené pečivo vyrobené z tenkých plátů listového těsta, plněného směsí ořechů (jako jsou vlašské ořechy nebo pistácie) a slazeného medem nebo sirupem.

Pokud jde o skutečně levné sladkosti, čerstvé ovoce je vždy skvělou volbou. Chorvatsko je známé svými bohatými sady a úrodnými zeměmi, které po celý rok produkují řadu lahodných plodů. Ať už se rozhodnete pro šťavnaté broskve, třešně, nebo lahodné jahody, na místních trzích a v obchodech s potravinami najdete řadu sezónního ovoce. Vychutnejte si je samotné nebo je spárujte s kopečkem jogurtu nebo kapkou medu jako jednoduchý, zdravý a cenově dostupný dezert.

Zdroj: https://www.timeout.com/croatia/restaurants/croatian-food-20-dishes-you-absolutely-have-to-try