Dýně Hokaido

Jak zužitkovat dýně Hokaido

Blíží se podzim a s ním i sklizeň výborných dýní Hokaido. Běžně budou k dostání v obchodech, ale možná jste si je vypěstovali sami na zahrádce. V tom případě vás asi zaskočila veliká úroda, které dosáhnete i z jedné rostlinky s minimem námahy. V tomto článku naleznete několik nápadů na výborné pokrmy z dýně. Ale nebojte se ani dýně uskladnit – v suchém sklepě vám vydrží klidně až do jara příštího roku. Výborné je i to, že skladováním dýně neztrácí nic ze své chuti, naopak. Po delším skladování je sladší a bohatší na vitamíny.

Kde se vlastně dýně Hokaido vzala?

Dá se říci, že dýně Hokaido v našich zemích zažívá boom teprve v posledních letech. Avšak na Dálném východě se pěstovala od pradávna, kde byla známá pod názvem „čínská dýně“. Pěstovala se také na sopečné půdě japonského ostrova Hokkaidó, odkud pochází její název, i když v češtině se ustálil název s jedním „k“. Můžete narazit na dva druhy této dýně – jeden má slupku sytě oranžovou a druhý světle zelenou. U nás je nejvíce rozšířená oranžová varianta.

Dýně Hokaido jsou oblíbené pro svoji nasládlou, příjemně oříškovou chuť, která umožňuje úpravu na slano i na sladko a způsobů přípravy této zeleniny je opravdu mnoho. Dýně má vysoký obsah vitamínů a minerálů – je bohatá na vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny A, B a C. Umí vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla. Jedná se prostě o vitamínovou bombu, která je ještě navíc velice chutná. Výhodou je i to, že se dýně nemusí pracně loupat. Slupka při vaření nebo pečení krásně změkne a bylo by škoda se jí zbavovat, když obsahuje také řadu vitamínů. Vyzkoušejte tedy následující recepty, pochutnejte si a ještě udělejte něco pro svoje zdraví.

Kdy sklízet dýni Hokaido?

Pokud pěstujete dýni na zahrádce poprvé, asi si lámete hlavu nad tím, kdy tyto krásné plody sklidit. Jejich čas přichází přibližně začátkem září, ale může se měnit v závislosti na počasí. V každém případě musíte dýni sklidit před prvním mrazíky. Zralá dýně je sytě oranžová (pokud jde o oranžovou odrůdu) po celé ploše a stopka zasychá a dřevnatí. Je důležité utrhnout dýni i se stopkou a nechat ji přibližně týden dojít na suchém, teplém a nejlépe slunném místě. Nespotřebovanou dýni můžete skladovat na suchém, chladném místě, kde ovšem nemrzne. Vlhký sklep není vhodný, dýně by zplesnivěly.

Dýně Hokaido na různé způsoby

Bábovka z dýně Hokaido

300 g polohrubé mouky
150 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce
300 g dýně nastrouhané nahrubo
200 ml oleje
kakao podle chuti

Vejce vyšlehejte s cukrem, potom přidejte olej a jemně promíchejte. Následně přidejte dýni nastrouhanou nahrubo a všechny sypké suroviny. Promíchejte a oddělte přibližně jednu třetinu těsta, do které zapracujte kakao. Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy nalejte nejprve světlé těsto a navrch tmavé těsto. Vidličkou těsto na několika místech propíchněte, aby se vytvořilo mramorování. Bábovku pečte při 180 °C asi 45 minut. Upečenou bábovku vyklopte z formy a pocukrujte.

Perník Hokaido

250 g polohrubé mouky
120 g cukru krystal
1 prášek do pečiva
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
50 ml oleje
2 vejce
200 ml mléka
250 g nastrouhané dýně

V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce. Důkladně promícháme a nakonec přidáme nastrouhanou dýni. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč a pečeme při 200 °C 20 – 30 minut. Hotový perník můžeme polít čokoládovou polevou a ozdobit mandlemi.

Džem z dýně Hokaido

1 dýně Hokaido
100 g ovoce – můžete použít čerstvé (například jablka) nebo sušené (rozinky, meruňky, švestky)
2 hrnky cukru
1 vanilkový cukr
celá skořice

Dýni uvařte v troše vody do měkka a potom rozmixujte na hladké pyré. Přidejte cukr, vanilkový cukr a ovoce nakrájené na kostičky. Za stálého míchání pozvolna vařte asi 20 minut. Horký džem nalijte do sklenic, přidejte kousek celé skořice a zavíčkujte. Na 15 minut otočte skleničky víčkem dolů, aby se víčko zatáhlo. Džem má výbornou chuť i barvu.

Dýňová polévka

1 dýně Hokaido
2 menší brambory
1 cibule
máslo nebo olej
sůl, případně pepř
smetana

Umytou dýni rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky (neloupejte). Na másle nebo na oleji zpěňte cibulku a přidejte kostičky dýně. Osmahněte a zalijte vodou. Přidejte brambory nakrájené na kostičky, sůl a kdo chce trochu pepře. Vařte do měkka, asi 20 minut. Uvařenou dýni nechte trochu vychladnout a potom rozmixujte do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě vodu. Zjemnit ji můžete i smetanou, ale není důležitá. Pro výraznější chuť můžete přidat česnek, jak kdo má rád. Polévku podávejte s krutóny (opečené kostičky z housky).

Pečená dýně

1 dýně Hokaido
olej
sůl
provensálské koření

Dýni důkladně umyjte, rozpulte a vydlabejte dužinu. I se slupkou ji pak nakrájejte na měsíčky přibližně 1 cm široké. Ty vyskládejte na olejem vymazaný pekáč, osolte a okořeňte provensálským kořením. Použít můžete i jiné koření nebo čerstvé bylinky, dle vaší chuti a fantazie. Pokapejte olejem a dejte péct asi na 20 minut. Je to výborná příloha k masu. Nebo můžete s dýní péct i nové brambory ve slupce nakrájené na čtvrtky a máte lehký, rychlý a chutný oběd nebo večeři.

Zapečená dýně s bramborami a kuřecím masem

300 g dýně Hokaido
300 g brambor
300 g kuřecích prsou
1 cibule
200 ml smetany
100 g bílého jogurtu
sůl
pepř

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte dužinu. Není třeba loupat. Nakrájejte ji na plátky asi půl centimetru široké. Brambory okrájejte a též nakrájejte na půl centimetru široké plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka a kuřecí prsa na kostičky. Prsíčka osolte a opepřete. Olejem vymastěte pekáč a na dno vyskládejte vrstvu brambor (měla by to být polovina z uvedeného množství). Osolte a na brambory vyskládejte polovinu dýně. Následují prsíčka na kostičky, na která přijde cibule. Na cibuli dejte zbytek brambor a na konec dýni. Vše zalijte osolenou smetanou smíchanou s jogurtem. Při 180 °C pečte asi 45 minut.