Oatmeal 3171723 1920[1]

I některá zdravá jídla mohou mít tolik kalorií jako hamburger

Pokud bychom se měli vrhnout do světa čísel, tak klasický hamburger má téměř 300 kalorií na 100 g váhy, což znamená, že při konzumaci jednoho kusu sníme asi 600–700 kalorií (kcal). Přitom samozřejmě také záleží na přísadách (omáčky, sýry, plátky slaniny atd.), tudíž výsledný počet kalorií může být mnohem vyšší. Pokud proto máme zájem na tom, udržet se fit a starat se o svoji postavu, často se hamburgerům vyhýbáme obloukem a vybíráme pokrmy, které se nám zdají dietní. Může se ale snadno stát, že naletíme.

Zdroj obrázku: Pixabay

Salát není jen zelenina

Zní to jako dokonalá volba pro naši postavu a taky si ho v restauraci často vybereme s dobrým pocitem, že jsme pro sebe něco udělali. Salát si spojujeme se zdravým jídlem, po kterém se netloustne. To je jistě pravda, když máme na mysli salát složený převážně z listové zeleniny, rajčat a okurek, skromně posypaný dresinkem bohatým na omega-3. Ve skutečnosti mnoho pokrmů, které se skrývají pod tímto názvem, zahrnuje také smažené maso, krutony z bílého chleba, grilovaný sýr a těžké majonézové omáčky. 

Müsli a samý cukr?

Může to tak být, pokud obsahuje kandované ovoce, štědrou porci medu, javorový nebo agávový sirup apod. To se ví, že spolu s jogurtem a vločkami může představovat spoustu vlákniny, cenných vitamínů, minerálů a probiotik. A obrovskou dávku energie po mnoho hodin. S tím vším ale i ohromnou dávku kalorií. Má to však jednu výhodu. Každé ráno se můžeme rozhodnout, z jakých ingrediencí si müsli sestavíme, a to může být den ode dne zdravější.

Zdroj obrázku: Pixabay

Rada na závěr

Je tedy snad lepší jíst hamburger než salát nebo müsli? To zase ne. Měli bychom být jen opatrní, aby názvy pokrmů nevyvolaly mylnou představu o zdravé stravě a my jí nekriticky podlehli. Než si pokrm zvolíte, vždy se proto podívejte na přísady, které obsahuje a sami zhodnoťte, zda je pro vás vhodný či nikoliv. I ty nejzdravější tuky konzumované v nadměrném množství mohou přispět k rozvoji nadváhy a s ní souvisejících chorob.