Mushroom With Orange Flat Cap Forest

Másláky jsou velmi chutné, pro uskladnění je můžeme zamrazit

Ačkoliv hřib žlutomasý, lidově máslák, není tak známá houba, je jedlá a velmi chutná. Dokáže zpestřit jídelníček. Má fantastickou vůni, která ozvláštní každý pokrm. Hřib máslák se dá dusit, nakládat, smažit i péct.

Másláky jsou v blízkosti borovic

Máslák se vyskytuje především v jehličnatých lesích. Nejčastěji ho můžete spatřit u borovic. Máslák roste až do pozdního podzimu. Pokud je podzim teplý, může se objevit i na začátku prosince. Hřib máslák poznáte podle hnědého klobouku, který je hladký a slizký. Lodyhu má světle žlutou.

Zbavení se slizu na klobouku

Na kloboučku se nachází sliz, díky kterému dostal hříbek i své jméno. Samotný hřib má hořkou chuť s kyselými tóny. Některým lidem může sliz způsobit zažívací potíže, proto se doporučuje ho před zpracováním odstranit. Abyste se slizu lehce zbavili, ponořte houby přes noc do vody, ve které bude zhruba 10 % soli. Takto předpřipravené houby se hodí k nakládání nebo dušení.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušení másláků

Jeden z oblíbených způsobů, jak houby zpracovat, je sušení. U hřibu žlutomasého se sušení ale nedoporučuje. Máslák obsahuje velké množství vody a po usušení z něj mnoho nezbyde. Pokud se ale i tak k sušení rozhodnete, dbejte na důkladné odstranění slizu.

Jak mrazit másláky?

Máslák se perfektně hodí k zamražení. Zamražení tohoto druhu hub je velice jednoduché. Nejdříve houby pečlivě vytřiďte. Vyhoďte všechny, které jsou červivé, měkké nebo jakkoli poškozené. Houby očistěte a k vysušení použijte papírovou utěrku. Pokud budete houby umývat pod tekoucí vodou, nechte houby následně vysušit. Menší hříbky zamrazte celé, větší nakrájejte na silnější plátky. Mražený máslák má trvanlivost jeden rok. Houby můžete dusit nebo smažit a přidat je do omáček, kterým dodají jedinečnou chuť. Osobitou chuť budou mít i v rizotu. Z másláku se dají připravit skvělé vegetariánské řízky.

Zdroj: https://www.first-nature.com/fungi/xerocomellus-chrysenteron.php