Bush Is Ripening Tomato With Spots Affected By Late Blight Fungal Diseases Tomato Prevention Care Selective Focus

Plesnivá zelenina najde využití pro rostliny nebo k barvení

Konzumace plesnivé zeleniny může představovat různá zdravotní rizika, včetně potenciálních alimentárních onemocnění. I když je obecně vhodné vyhodit plesnivou zeleninu, existují alternativní způsoby, jak ji zachránit pro jiný účel, jako je pěstování nových rostlin. V tomto článku prozkoumáme, proč byste se měli vyhnout konzumaci plesnivé zeleniny, a probereme kreativní způsoby, jak ji ještě využít.

Nebezpečí konzumace plesnivé zeleniny

Plíseň na zelenině je často indikátorem zkažení a přítomnosti škodlivých bakterií nebo hub. Konzumace plesnivé zeleniny může vést k otravě a různým gastrointestinálním problémům. Plísně mohou produkovat toxiny, jako jsou aflatoxiny, které mohou způsobit poškození jater a zvýšit riziko některých druhů rakoviny.

Spory plísní navíc mohou vyvolat alergické reakce, zejména u jedinců, kteří jsou již náchylní k alergiím nebo mají oslabený imunitní systém. Příznaky mohou zahrnovat kýchání, kašel, svědění a dýchací potíže. Tyto spory mohou být také vdechnuty a způsobit dýchací potíže, zejména u jedinců s astmatem nebo chronickými dýchacími potížemi.

Zdroj obrázku: Freepik

Alternativní použití plesnivé zeleniny

  • Kompostování: Jedním z nejlepších způsobů, jak znovu využít plesnivou zeleninu, je její kompostování. Kompostování zahrnuje přirozený rozklad organické hmoty, která se nakonec přemění na půdu bohatou na živiny, kompost. Plesnivá zelenina spolu s dalším potravinovým odpadem může poskytnout cenné živiny zahradě nebo rostlinám v květináčích.
  • Množení semeny: Pokud je růst plísní omezen na vnější stranu zeleniny a vnitřek zůstane nedotčen, můžete semena extrahovat a použít je pro pěstování nových rostlin. Semena důkladně opláchněte, odstraňte všechny viditelné plísně a nechte je uschnout. Vyčištěná semena zasaďte do vhodných půdních podmínek a při správné péči z nich mohou vyklíčit zdravé nové rostliny.
  • Výroba přírodního barviva: Některé druhy zeleniny, jako je řepa nebo zelí, mohou být použity k vytvoření přírodních barviv. Plesnivé části odkrojte, zeleninu nakrájejte na malé kousky a poduste ve vodě. Tekutinu přeceďte a použijte k barvení látky, papíru nebo třeba velikonočních vajíček.
Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/what-happens-if-you-eat-moldy-food/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557781/, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mold-allergy/symptoms-causes/syc-20351519, https://thescientificgardener.com/can-i-put-moldy-items-in-compost