Assortment Chicken Portions Bbq Grilling Raw Parts Drumstick Breast Fillet Wings Thigh Wooden Background Top View

Některé části kuřete jsou ke konzumaci vhodnější než jiné

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější na světě. Můžeme si ho připravit na stovky způsobů a každý z nás ho sní asi 30 kilogramů za rok. Nezáleží na tom, jestli si ho připravíte smažené, dušené, pečené, grilované, nebo vařené. V každém případě vám bude chutnat. Některé části kuřete jsou pro naše zdraví lepší než jiné. Řekneme vám, jakou část kuřete byste nikdy neměli jíst. A naopak se podíváme na kus masa, který je pro naše tělo nejlepší.

Nejzdravější část kuřete

Všichni předpokládáme, že nejzdravější částí kuřete jsou prsa. Jde o nejdražší kus kuřecího masa, který najdete v obchodě, a existuje nespočet receptů, které si z nich můžete připravit. Pravdou je, že mají nízký obsah kalorií a cholesterolu. Na druhou stranu mají také nejméně myoglobinu. To je způsobeno tím, že kuřata nelétají, takže se v jejich prsou a křídlech netvoří tolik bílkovin nutných pro fungování svalů. Jestli chcete mít maso s minimálním množstvím kalorií, prsa pro vás budou ideální.

Raw Chicken Breast Fillets Wooden Cutting Board With Herbs Spices
Zdroj obrázku: Freepik

Jsou lepší prsa, nebo stehna?

Kuřata hodně využívají ke svému pohybu nohy, a proto jejich stehna obsahují hodně myoglobinu, železa a také více kalorií. Tmavší maso má více zdravotních benefitů, ale také více kalorií. Prsa jsou naopak lepší pro jedince, kteří mají nějakou dietu nebo onemocnění trávicího traktu. Jsou totiž jemnější a lépe stravitelná. Jestli nemáte žádné zdravotní problémy, můžete si klidně vychutnat stehna, protože vám přinesou více živin.

Tohle je nejhorší část kuřete

Kupujete celé kuře z farmy? Většina lidí se v takovém případě snaží zpracovat všechny části zvířete. To je sice chvályhodné, ale také nezdravé. Nikdy z kuřete nejezte ocas, hlavu a plíce. Ocásek je mastný a mohl by se zdát vhodný na vývar, ale nedělejte to. V těchto částech kuřete se skrývají paraziti a bakterie, které nezničí ani vysoké teploty při vaření. Můžete se tím dokonce otrávit. Objevit se mohou příznaky, jako je malátnost nebo bolest hlavy.

Zdroj: https://streetsmartnutrition.com/which-cut-of-chicken-is-best/