frozen-berries-vegetables (1)

Pět druhů potravin, které by se nikdy neměly dávat do mrazáku

Mnoho z nás zbytky zabalí a dá zamrazit na později. Jak však postupně zjistíme, ne všechny potraviny jsou ke zmrazování vhodné.

Výhoda mrazení potravin

Je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak prodloužit životnost potraviny. Oddálí zkažení ovoce a zeleniny a zároveň zabrání množení mikroorganismů. K tomu všemu si potraviny uchovávají mnoho vitamínů, minerálů a bioaktivních látek.

Zvykli jsme si přebytečné potraviny mrazit. Neplýtváme tak jídlem a zároveň můžeme takto uchovaný produkt využít v budoucnu. Avšak je třeba si uvědomit, že ne všechny výrobky jsou ke zmrazení vhodné.

Potraviny nesnášející mrazák

Není mnoho produktů, které by se v mrazáku skladovat neměly. Zmrazit lze téměř vše, jak produkty čerstvé, tak hotová jídla. Nízké teploty však nesnáší dobře citrusy. Po rozmrazení ztratí svůj tvar, chuť a čerstvost.

Do mrazáku by se neměly dávat ani mléčné výrobky, jako jsou mléko, sýry, smetana nebo jogurt. Po vyndání z mrazáku se mohou podobné produkty oddělit, srazit nebo se v nich vytvořit hrudky. Stejně tak by se neměly mrazit smetanové dezerty a majonézy, ty se po rozmrznutí stanou rosolovitými.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor i na tyto potraviny

Čerstvá vejce je také vhodné skladovat mimo mrazák. Při vystavení nízkým teplotám by mohla prasknout. Zmrazovat by se neměla rovněž ani vejce vařená, která pak ztratí chuť.

Vyhnout mrazáku by se měly i pokrmy s přídavkem želatiny. Želatina se zakalí a bude vodnatá, což bude mít negativní efekt na chuť. Ke zmrazení se nehodí ani škrobnaté brambory.

Nezmrazujte dvakrát

Základem pro zmrazování výrobků je fakt, že žádný by se neměl zmrazovat dvakrát. Při pokojové teplotě se v něm pak množí mikroorganismy. Nízká teplota naopak může zachovat některé bakterie, které mohou být nebezpečné pro zdraví. Jednou rozmrazené potraviny by se znovu zmrazovat neměly.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7740165/foods-you-should-never-freeze/