
Pití čaje po jídle patří k oblíbeným rituálům, odborníci však varují před možnými následky
Pro milovníky čaje není nic příjemnějšího než si v klidu vychutnat šálek jejich oblíbeného nápoje. Čaj, to je tekutá forma objetí. Velký šálek pomůže probudit se, zahřeje a navodí atmosféru klidu. Mnoho lidí má zvyk pít čaj ihned po jídle. A zde je kámen úrazu. Zatímco to mnozí považují za neškodnou závislost, někteří odborníci tento zvyk považují za velmi nezdravý. Jaká je tedy pravda?
Zelené a bylinkové čaje
Některé zprávy naznačují, že pití zeleného nebo jakéhokoli jiného bylinného čaje po jídle může být dobrým návykem. Výhody zeleného čaje spočívají v tom, že obsahuje vysoké množství antioxidantů a polyfenolů. Mezi pozitiva zajisté patří:

- Pití zeleného čaje těsně po jídle působí jako katalyzátor, urychluje produkci a stimulaci mnoha trávicích enzymů, včetně žaludečních šťáv, slin a žluči, které napomáhají procesu trávení.
- Katechiny, aktivní sloučeniny přítomné v zeleném čaji, zvyšují aktivitu pepsinu, díky němuž dochází k lepšímu rozkladu bílkovin.
- Antioxidanty obsažené v zeleném čaji bojují proti komplikacím spojeným s trávením (nadýmání, zácpa, průjem…).
- Zelený a bylinkový čaj pomáhá lepšímu vstřebávání živin ze stravy.
I když tyto body odrážejí výhody pití zeleného nebo bylinného čaje ihned po jídle, je tu i druhá strana. Ne všichni lidé totiž pijí jen tyto druhy čaje. Když tedy diskutujeme o výhodách či nevýhodách, musíme uvažovat o čaji obecně.

Černý čaj
Kromě výše zmíněných druhů čajů patří mezi ty nejoblíbenější čaj černý. Má také širokou škálu zdravotních výhod díky svým polyfenolům a dalším složkám, které mohou snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou rakovina, kardiovaskulární choroby a cukrovka. Také zlepšuje imunitu a zpomaluje proces stárnutí.
Tanin snižuje vstřebávání minerálů
Jak jsme se dočetli, pití čaje má mnohostranné zdravotní výhody. Jediným problémem může pro některé lidi být obsah taninu. Ten narušuje vstřebávání mnoha minerálů, včetně železa, zinku a vápníku. Nedostatek těchto minerálů může způsobit zdravotní komplikace. Lidé, kteří již trpí nedostatkem těchto minerálů, by s pitím čaje měli počkat až půl hodiny po jídle.
Zdroj: https://www.lybrate.com/topic/drinking-tea-right-after-meals-is-it-good-or-bad/1de8fd53d5794f3d6f83b037caeaedc9